Kungafjäskare censurerar

Standard

I dessa tider när världen lider med invånarna i Haiti efter den katastrofala jordbävningen händer det även andra stora saker. Ett stundande prinsessbröllop i Sverige t.ex. Som får tidningarna att i accelererande takt hemfalla åt devot fjäskeri för kungahuset.

Men det är inte bara jag som tycker det är vidrigt med detta fjäskande, r-vsl-ck-nd-.
Malmöförfattaren Trygve Bång har reagerat och tillställt några tidningar plus nyhetssajten Newsmill – http://www.newsmill.se – ett inlägg. Som refuserats. Jag har fått tillåtelse av Trygve Bång (bilden) att publicera det inlägg som drabbats av kungafjäskarnas censur. Det följer här:

Orimliga bröllopskostnader
när miljontals barn dör av svält
Vad är ett kungligt bröllop värt?

Vad får svenska folket för de tiotals miljoner som satsas av våra gemensamma tillgångar? Får vi bara ett enormt engångsfyrverkeri? När röken skingrats, när de tomma raketemballagen och de utbrunna bengaliska eldarna skräpar ner landskapet, vad finns kvar då? Bara minnet av ett kostsamt PR-jippo för monarkin? Finansierat av alla skattebetalande svenskar oavsett vilken åsikt de har om kungahusets vara eller icke vara.

Jag har under en tid försökt ta reda på vad kronprinsessans bröllop kostar, vem eller vilka som betalar och vilka konsekvenser bröllopet kan få för svenska folket, näringslivet och kungahuset. Vem som skall betala bröllopet och dess kringkostnader är inte lätt att få besked om, skattebetalarna eller kungafamiljen eller både och. En framtida okänd post är också att slottsstaten behöver mer pengar när familjen blir större i form av blivande prins ”Daniel af Ockelbo”.

För att få korrekta uppgifter för denna artikel har jag via mail och snigelpost ställt följande frågor till Kungliga Hovstaterna. Breven är adresserade enligt anvisning på kungahusets hemsida och ställer bl.a. följande frågor.

1. Vad blir totalkostnaden för bröllopet? Specificerat i delarna: förberedelser, planering, genomförande, uppföljning.
2. Vad bidrar svenska staten respektive kungahuset med? Finns det andra finansiärer?
4. Vilka intäkter respektive goodwill-poster bedömer hovet att bröllopet för med sig för svenska folket, näringslivet, kungahuset?
Jag har inte fått någon respons på dessa frågor som alla skattebetalare, som finansierar bröllopet, har rätt att få svar på.
*
Citat från Carl XVI Gustafs jultal 2009: ”Både Drottningen och jag känner att med vår position följer ett stort ansvar och en förpliktelse att försöka bidra till att förbättra villkoren för barn och ungdomar runt om i Sverige och i världen.”
*
Det är ett känt faktum att både kungen och speciellt drottningen har engagerat sig som galjonsfigurer för att förbättra barns levnadsvillkor i världen. Senast genom grundandet av World Child and Youth Forum. Det omöjligt att förstå att man vill lägga tiotals miljoner på kronprinsessan bröllop när ett mindre påkostat evenemang skulle kunna frigöra medel, som kunde användas till välgörande ändamål.
Det är hårda fakta att över fyra miljoner barn under fem år dör årligen till följd av undernäring. De rika ländernas insatser är otillräckliga. Det visar den rapport ”Malnutrition: how much is being spent?” som Läkare Utan Gränser lanserade i samband med toppmötet om hunger, World Food Summit, i Rom den 11 november 2009.
Rapporten finns på Läkare utan gränsers hemsida. Jag saxar: “Malnutrition is a medical and humanitarian emergency that accounts for 11% of the global burden of disease, contributing to the death of between 3.5 million and 5 million children under age five each year, and leading to long-term poor health, disability and poor educational and development outcomes.”
*
Men ”bröllopet ska kosta och får kosta”, tycker hovets ekonomichef Bengt Telland till DN. Han preciserar inte varför och det är inte konstigt, det finns inga bra sakargument varför vi ska spendera tiotals miljoner kronor på ett bröllop med enorma kringkostnader i femtiomiljonersklassen som följd: jag tänker på slottsrenovering (40.4 milj. kr), extra insatser för polisen (1.4 milj. kr) och UD (4 milj. kr). Det finns heller inga garantier att bröllopet skall bli en god affär för Sverige som nation. Inget företag i världen slänger ut miljoner på projekt som inte är sakligt genomanalyserade ur intäkts- och kostnadssynpunkt. Det finns heller inga belägg för att kungliga framträdanden, statsbesök mm har samband med ökade kommersiella aktiviteter eller ger effekter, som är positiva för vårt land eller för vårt näringsliv. Det amatörmässiga räknande av antalet pressklipp och massmediainslag, som ofta förekommer efter t.ex. statsbesök, är intressant som kuriosa, men har inget som helst vetenskapligt värde. Det vet alla som seriöst sysslar med marknadsföring.
*
I Norge betalade kung Harald både prinsessan Märtha-Louise och kronprins Haakons bröllop. Finns det något som hindrar den svenske kungen att ta ett sådant initiativ och att reducera det gigantiska jippot till ett vackert och värdigt bröllop för några miljoner kronor?
Eller varför inte donera en del av bröllopsmiljonerna till världens svältande barn? Det skulle ligga i linje med kungaparets officiella barnbeskyddande hållning och i ett slag öka respekt och trovärdighet för kungahuset och monarkin. Det skulle uppmärksammas internationellt och ge goodwill-vinster runt om i världen.

Kungahuset har ekonomiska möjligheter till en sådan storstilad gest. Enbart kungafamiljens privata börsportfölj var värd ca 100 miljoner kronor för ett år sedan, något mindre i dag, enligt Dagens Industri.
*
Kungens valspråk är För Sverige – i tiden. ”Med det menar Kungen att han vill arbeta för Sverige som passar just vår tid”, står det på Kungahusets hemsida, http://www.royal.court.se.
Är satsningen på ett prinsessbröllop för gigantiska summor ett arbete ”som passar just vår tid”?
Nej. Monarkin lever och verkar fortfarande enligt gamla ojämlika och orättvisa arvsprinciper, som aldrig kan stämma överens med ett modernt demokratiskt samhälle där makthavarna väljs av folket.
”Statsöverhuvud skall tillsättas genom lag, ej genom samlag”, skulle nog Vilhelm Moberg sagt även i dag, om han levt.

Trygve Bång
Författare. F.d. marknadskonsult.
Medlem i Republikanska föreningen
http://www.trygvebang.se

Fotnötter:
1. Inför bröllopet den 19 juni i år föreslår regeringen att hovstaten får ett engångsbelopp på 5 miljoner kronor ”för att delvis bekosta den del av kronprinsessan Victorias bröllop som är en statsangelägenhet”. Dessutom betalas 5 miljoner kronor extra ut i år för förberedelser inför bröllopet.
Regeringen räknar också med att det blir extrajobb för UD i samband med kronprinsessans bröllop, och ökar anslaget dit nästa år med 4 miljoner kronor för att UD ska kunna ”bistå hovet med visst tillfälligt stöd”.
Regeringens (läs svenska folkets) bröllopspresent till kronprinsessan och Daniel Westling är att staten återlämnar Haga slott i Solna till kungahuset, som bostad för de nygifta. För att kungahuset ska få råd att sköta slottet föreslår regeringen att anslaget till kungliga hov- och slottsstaten ökar med 4,5 miljoner kronor nästa år och med 3,5 miljoner åren därpå.
Statens fastighetsverk har påbörjat renoveringen av Haga slott. Ombyggnad görs för att anpassa slottet till bostad för Kronprinsessparet, där representationsuppdrag ska utföras. Kostnad: 40.4 miljoner.
Extra polisinsatser budgeterade för bevakning vid bröllopet: 1.4 miljoner kronor.
Det sammanlagda anslaget till hov- och slottsstaten nästa år är 125 miljoner kronor.
Källa: Riksdag & Departement

2. World Child and Youth Forum finansieras inte av kungahuset utan av svenska storföretag som Ica, Volvo, Stena fastigheter, Vattenfall m.fl via Childhood Foundation.
Källa: http://www.childhood.org

Refuser har gjorts av Newsmill med motiveringen: ”Tackar nej. Din koppling till ämnet är för svag. /K E-E (redchef)”, Aftonbladet och Sydsvenskan Debatt. Expressen har inte svarat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s