Så kan det gå till i Köpenhamn

Standard

Ibland blir man riktigt glad. Upprymd. Som i går kväll på Café Selina i Köpenham. Det är andra gången på kort tid som jag besöker stället. I går för att lyssna till vännerna i Plumperne, Henning Munk Plum og Plumperne.

Det blev inte bara Plumperne. Det blev så mycket annat efter middagen på utmärkta Papa’s mexikansk-italienska restaurang på Fiolsträde några minuters promenad från Nörreport i hörnet av Skindergade, bara ett kvarter från Selina. Det var inte bara Henning på sopransaxen och klarinetten, Björn Ekman med banjon, Marc Davis på basen och Henning Toksvaerd vid trummorna. Smokingkädda dagen till ära eftersom man firade nyår på Selina i något som kallades för Nytårskur.

Upp på scenen kom efter ett tag klarinettisten Claus Forchhammer och vi fick några härliga dueller med Henning som skiftade mellan sopransaxen och klarinetten.

Sedan kom Anne Kristine Lauritzen och vi fick en alldeles underbar version av Lady Be Good där Henning och Claus hetsade varandra ordentligt och med Anne K:s sång blev det kvällens höjdpunkt. Anne kommer från Operan i Köpenhamn men berättade att hon ofta omväxlar med jazz t ex i Kröyers Have på Fredriksberg, att hon sjunger med Marc Davis och med Nils Jörgen Steen, pianisten och ledaren av danska Monday Night Big Band och Tivoli Big Band.

Mot slutet klev Kim Menzer, dansk jazz- och bluesveteran, upp på scenen. Med sig hade han den här gången sin traekbasun, det vill säga ”drag”-trombonen och konserten avslutades med en massiv svängversion av When You’re Smiling med Anne Kristine Lauritzen och Menzer tillsammans med Plumperne innan det var definitivt slut med Den Allersidste Dans”som jag har skrivit själv”, sa Henning med ett stort smil fast vi alla vet att det är en av Kai Normann Andersens stora succéer, skriven till den danska musikalen Möd mig på Cassiopeia redan 1950.

Då hade vi fått fem extranummer. Copenhagen Harbour Festival som stod som arrangörer sa, ”att vi har extrapengar till er”. Så kan det gå till en dryg halvtimme från Malmö och det var breda leenden som gav sig hem i nattkylan. Ett smakprov på Plumperne med Muskrat Ramble från en kanalrundfart, klicka här.

Annonser

En reaktion på ”Så kan det gå till i Köpenhamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s