Ge ungdomarna en chans!

Standard

För några år sedan tvingades väl inrökta jazzkrogen Long John på Köbmagergade vid Runde Taarn i Köpenhamn stänga. Lokalen skulle bli affär. Men sedan en tid kan man säga att Long John fått nytt liv inte så långt därifrån.

På Skindergade 43, en tvärgata nästan mitt emot gamla Long John, ligger Café Selina. Gjorde mitt första besök där i går för en liten högtidsstund när Björn Ingelstam och danske Niclas Bardeleben, kurskamrater på jazzlinjen i Skurups Folkhögskola, för första gången spelade i en konstellation bestående även av australiensiske klarinettisten Chris Tanner samt basisten Kasper Tagel och gitarristen Regin Fuhlendorf från danska Six City Stompers. En härlig mix och det ungdomliga bandet hittade snabbt varandra.

Hade tyvärr glömt kameran vid besöket på Selina, men en halvtaskig mobilbild blev det i alla fall.

Alla är framstående solister och gav varandra stort utrymme, så fick t ex batteristen Niclas Bardeleben under stort bifall även från övriga i bandet visa sina färdigheter – och dom är stora! – i Avalon. En otroligt driven 19-åring liksom Björn Ingelstam vare sig han spelar trumpet eller flygelhorn. Eller sjunger, vilket också hårdsvängande 31-årige Chris Tanner gör.
Tanner berättade att han faktiskt spelat på Hot House i Malmö en gång. Redan 1997 gästade han museirestaurangen Wega med ett ungt band från Australien, The Hoodangers. Nu gift med en danska och har band som heter Virus.
Speciellt roligt den här eftermiddagen-kvällen var att publiken var så ungdomlig – ”vi har pratat med många av våra vänner för att få hit dom”, sa Niclas Bardeleben.
Att det dessutom går att ”förnya” även gamla jazzklassiker var en framimproviserad version av Basin Street Blues i upptempo ett fint bevis på. Oerhört skickligt gjort!

Tyvärr har svensk jazzpublik, nu menar jag den publik som gillar den äldre jazzmusiken, tappat en för att inte säga två generationer. Det har inte skett någon förnyelse eller föryngring. Jag är själv ett strålande (?) exempel på detta liksom de 60-70-plussare som utgör kärnan vid t ex Hot House-kvällarna som ju ganska signifikativt också tar plats på ett servicecentra som Gyllene Tuppen i Malmö. Inget ont om det, men… Banden som spelar utgör heller inte i någon större utsträckning fantasifullare omväxling, mestadels gamla och ”invanda”. Det är tyvärr också så, att det inte finns någon riktig jazzscen i Malmö.

Kul att man på Selina även ger den unga generationen en chans, för – i ärlighetens namn – visst domineras scenen där annars också av ”gamla stötar” som Doc Houlind och andra.

Ingelstam-Bardeleben-Tanner kan nästa gång höras och ses på Café Selina torsdag 25 februari. Redan nästa lördag spelar för övrigt Henning Munk & Plumperna där, dom har många anhängare i Malmö. Och är inte alltför gamla och slitna…

Annonser

En reaktion på ”Ge ungdomarna en chans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s