Minnen av fantastiska motormän

Standard

Dödsbuden var många 2009. I går fick jag ännu ett. Den 31 december dog Staffan Svenby efter en tids sjukdom.

Staffan Svenby var egentligen en doldis, Men han var stor inom motorsporten. Han var nämligen manager för Sveriges störste racerförare genom tiderna. Ronnie Peterson. Han ägde Mantorp Park och Knutstorp Ring, han drog igång STCC-racingen och ägde fram till för några år sedan STCC AB. Dessutom var han tillsammans med Percy Nilsson en av finansiärerna och männen bakom Malmö IF:s hockeysatsning som gav Elitserieplats. Han var galopphästägare i Stall Tandem och under en tid styrelseledamot i Jägersro trav & galopp. Staffan Svenby var också den som startade Motormässan och gjorde den till stor succé i Malmö. I korta drag.

Jag lärde känna Staffan Svenby runt 1970. Det var Kvällspostens Ronnie Olofsson och hans engagerade arbete som motorskribent som gjorde att jag fick träffa dåtidens stora inom racing. Ronnie Peterson gjorde ofta besök i Malmö, där Staffan Svenby bodde innan han flyttade till England för att senaste åren igen bli Malmöbo. Jag minns en fantastisk motorträff på Kvällspostens redaktion i december 1975. Det var legendariske sportchefen Birger Buhre som initierade en serie kallad ”Gäster hos KvP-sporten” där i princip alla den tidens stora svenska – och även f.d. – idrottsstjärnor gästade.

Det var fint besök! Från vänster Anders Michanek som blev speedwayvärldsmästare inför över 38.000 på Nya Ullevi i Göteborg 1974, Stig Blomqvist vår störste rallyförare genom tiderna med massor av segrar i Svenska Rallyt på 70-talet och så en VM-triumf 1984, Reine Wisell som ersatte Jochen Rindt när denne körde ihjäl sig 1970 i Formel 1 för Lotus, Gunnar Nilsson Formel 1-förare för Lotus som vann Belgiens GP 1977 och så den störste, Ronnie Peterson. Jag fick som synes fotot signerat.

Förmodligen var Staffan Svenby med på träffen även han. Ronnie Peterson vann under sin karriär 10 av de 123 Formel 1-lopp han körde, var totaltvåa två gånger. Hans karriär fick ett tragiskt slut på Monza i Italien i september 1978. Han dog i sviterna den 11 september en dag efter en våldsam krasch och Staffan Svenby förvaltade därefter hans efterlämnade förmögenhet för familjen och startade en stiftelse till Ronnie Petersons minne.

Det poppar upp fler minnen om de här fantastiska motormänniskorna. Gunnar Nilsson var med och bar Ronnie Petersons kista vid begravningen hemma i Örebro, där Ronnie också står staty. En månad senare gick Gunnar Nilsson själv bort sedan han drabbats av testikelcancer. Någon har kanske sett reklamaffischer i stadsbussarna i Malmö med texten ”Hon var rik. Hon var snål. Och hon skänkte hela sin förmögenhet till cancerforskningen”. Gunnar Nilssons mamma Elisabeth, som ärvde ett stort fastighetsimperium i Helsingborg efter sin man Arvid, beslöt nämligen att testamentera alla sina pengar till Gunnar Nilssons Cancerstiftelse till minne av sin son. Elisabeth Nilsson dog 1991.

Reine Wisell fick jag nöjet att få åka med några rundor på Knutstorp Ring 1976 i en tävlingsbil, vad det nu var för beteckning. Nåja. nöje och nöje… Ärligt talat var det en ganska skakad bloggare som klev ur bilen efteråt!


Det var också Reine Wisell som skickade ut det här jul- och nyårskortet inför 1971 sedan jag ordnat så att han fick prova att köra travhäst hos Holger Bengtsson på Jägersro.

Det var några minnen i anledning av Staffan Svenbys död.

Annonser

3 reaktioner på ”Minnen av fantastiska motormän

 1. Kan varmt rekomendera denna dokumentär om Ronnie.

  Ladda hem eller lyssna direkt i webbläsaren.
  [audio src="http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1342180.mp3" /]

  mvh
  Roger

 2. Hej, Peter! Trist besked om Staffan Svenby, en av svensk motorsports stora profiler och visionärer. Via hans roll som Ronnie Petersons manager, skapandet av Kvällspostens Newsrace och Motormässan i Malmö hade vi på Kvällsposten ett mångårigt givande samarbete framförallt på 1970-talet. Jag minns mycket väl det speciella tillfälle (1975 om jag minns rätt) då vi samlat ihop samtliga svenska världsstjärnor inom motorsporten till ett julbord på Kvällsposten, ett unikt sammanträffande, där Staffan självklart var en av deltagarna. Den unika signerade bilden finns också i mina samlingar. Den är förresten tagen just vid det skrivbord på tidningen där jag hade min arbetsplats! Kolla den gamla skrivmaskinen! Det är nu mer än 12 år sedan jag slutade på Kvällsposten och många år sedan jag såg Staffan, men minnena från framförallt 70-talet och samarbetet med honom och Kvällsposten finns alltid kvar.
  Bästa hälsningar
  Ronnie O.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s