Stanna i USA, Svanstedt!

Standard

Travtränaren Åke Svanstedt och hans två anställda fälldes idag av tingsrätten i Lidköping i ”grisfösarsaken”. Inte för djurplågeri men för anstiftan till brott mot djurskyddslagen respektive brott mot djurskyddslagen. Dagsböter för samtliga.

Domen mot dom anställda Carl-Johan Jepson (numera egen travtränare) och Glenn Persson struntar jag i. När det gäller Svanstedt skriver tingsrätten i domen b la:

”Tingsrätten har funnit att det är styrkt att Åke Svanstedt beordrat Carl Johan Jepson att använda elpåfösare mot hästarna Quack Pot och Le Kemp samt att Carl Johan Jepson handlat som han gjort som en följd av Åke Svanstedts beordringar. Åke Svanstedt ska därför fällas till ansvar för två fall av anstiftan av brott mot djurskyddslagen. Tingsrätten har vid straffutmätningen beaktat att det gått lång tid sedan brotten begicks och att det kan antas att han till följd av brotten kommer att drabbas av hinder i sin yrkesutövning. Tingsrätten har funnit att straffmätningsvärdet motsvarar 60 dagsböter.”

Domen kommer att överklagas, meddelar advokat Leif Silbersky, som tycker att det inte är värre än att köra mot rött ljus. Överklagandet  kommer säkert att ta några månader. En tid under vilken vi som är uppriktiga travälskare får leva med den här skiten som Svanstedt ställt till med och som skadat sporten stort. Travförbundet kommer inte att vidta några åtgärder. Väntat eftersom domen ju inte vinner laga kraft förrän efter beslutet i hovrätten. Vad som händer om Svanstedt fälls även där kan man ju alltid spekulera i. Själv tror jag inte att det blir några större straffutmätningar. En månads avstängning, kanske. På sin höjd…

Åke Svanstedt kommer att resa till USA några veckor för att förbereda för en träningsrörelse. Jag tycker han skall stanna där. Nog för nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s