Det var en minnesvärd häst!

Standard

En av dom bästa travhästar vi sett i Sverige dog i går i sin hage på Erikssunds Säteri. Sugarcane Hanover blev 26 år gammal och njöt sitt pensionärsliv på Erikssund hos Bengt Larsson.

Jag har två av mina bästa travupplevelser med Sugarcane Hanover och hans norske travtränare Gunnar Eggen. Båda från 1988. Först när han utklassade svenske världsmästaren Callit – bl a – i Olympiatravet på Åby 1988. Kolla här. I intervjuinslaget före loppet ser vi förutom Eggen norske sulkyvirtuosen Ulf Thoresen som lämnade oss alldeles för tidigt. Sugarcane Hanover svarade sedan för att fantastisk lopp i ett försök till Elitloppet samma år som han vann trots stor galopp.
Men en än större andra upplevelse för mig var på hösten samma år. På Garden State Raceway i Philadelphia vann Sugarcane Hanover och Eggen ett av dom absolut bästa travlopp som någonsin körts i hela världen. Det var en välgörenhetsdag för March Of Dimes, en i dag över 50 år gammal välgörenhetsorganisation i USA som samlar in pengar till forskning kring för tidig födsel och babyrelaterade sjukdomar, ”March Of Dimes – Saving Babies Together”. En dime är ett tiocentsmynt och om befolkningen bidrog med var sin dime skulle det bli enorma pengar.
Loppet som sådan blev en sportslig succé, men knappast ekonomisk. Det talades om miljonbelopp i dollar till vinnaren, det blev visst 270.000, om jag minns rätt. Men världens då bästa hästar flögs in till den nästan folktomma Garden State-banan (den amerikanska travkrisen hade redan börjat eskalera) för att se kampen mellan franske kejsaren Ourasi, amerikanarna Mack Lobell, Go Get Lost, Napoletano (hos Stig H Johansson), svenska världmästaren Callit och norskamerikanen Sugarcane Hanover.
Jag stod ute tillsammans med nyligen bortgångne tränaren Berth Johansson från Umeå (Derbyvinnare med Big Spender) på en bänk på publikplats framför det nyinvigda och nästan tomma skrytbygget. Och såg det här! Sugarcane Hanover vann före Mack Lobell och Ourasi.

Efter tävlingskarriären blev Sugarcane Hanover en av de bästa avelshingstar vi haft i landet. Han lämnade 64 miljonärer, bland annat Kramer Boy 14,3 miljoner och Jägersros Derbyvinnare Good As Gold.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s