Läsa kan jag ju…

Standard

Intressant möte hos Ulf R Johansson på lördagen när han och Bertil Falk, liksom Ulf R en gammal Kvällsposten-kollega, bjöd in till den sjätte årgången av landets minsta bokmässan med Falks bokförlag Zen Zat. En gästerna var Sofia Boda, översättare.

I bokhandeln finns bl a Drottningen vänder blad, utgiven på Ordfront och skriven av Alan Bennet, The Uncommon Reader, och översatt av Sofia Boda. Handlar om drottning Elizabeth II och hennes oförberedda besök i en bokbuss för att leta efter sina bortsprungna hundar. Ett besök som får henne att upptäcka det skrivna ordet.

Ulf R m flUlf R Johansson tillsammans med Sofia Boda, skådespelaren och regissören Arne Strömgren och Bertil Falk,

Sofia berättade om översättarens ensamma yrke, om att man inte skulle märkas, om att behandla en bok som en skådespelare bearbetar manus. Varför översätta en engelsk bok när dom flesta i Sverige förstår engelska? Det handlar om ansvar för för det svenska språket. Vad är en översättning egentligen? En dålig kopia av orginalet? En tolkning av en text som har sin egen dräkt? Det är oftast ett väldigt kul jobb, lite av en blandning av poesi och matematik. Som frilansare har man också en stor frihet i ett jobb som aldrig blir tråkigt, var något av det vi fick oss till livs av Sofia Boda.
Hon sa också att hon själv helst läste en bok på originalspråket eftersom om hon läste en översättning hade svårt att inte lägga professionella synpunkter på det översatta.
”Allt är kanske inte roligt, mitt verkliga bottennapp är Jane Moores The Second Wives Club som på svenska heter Exhäxorna, men man får ibland ta sådana jobb också”, sa Sofia Boda om denna kärleksroman som Norstedt gett ut, En storsäljare, den sortens litteratur har också sina läsare…
Köpte med mig Zen Zats senaste bok Den siste Iguanodon som ingår i Klassikerserien Dolda Noveller och Glömda Pärlor, skriven av Sture Lönnerstrand, den förste moderne svenske science fictionförfattaren med sina noveller i Levande Livet på 40-talet, konstnär och avantgardisk poet som också komponerade elektronisk musik. Han gick bort för tio år sedan.

Trevligt för en gammal sportjournalist att få vara med om dessa träffar. ”Fast du har väl inget med kultur att göra”, tyckte en av gästerna. Men är inte ett sådant yttrande lite väl elitistiskt? Läsa kan jag ju… Och Ulf R Johansson kan ju på sitt visitkort sätta ut att han varit sportkrönikör på Kvällsposten! Så det så!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s