Roligt på Intiman och jazz i Lund

Standard

Massakerguden

Ikväll är det premiär för ”Massakerguden” – originalet ”Le Dieu du Carnage” – på Intiman i Malmö i samarbete med Teaterhögskolan. Det låter som en skräckföreställning. Och är det kanske till en viss del också. I komedins form, en svart komedi.

Massakerguden är skriven av fransyskan Yasmina Reza. Hon är en av världens mest spelade dramatiker i dag och Massakerguden har fått massor av s k tunga priser. bl a Tony Award som världens bästa pjäs 2009. Jag var på gårdagens genrep. Det här är roligt. Mycket roligt. Det handlar om två familjer från olika sociala skikt i ett slutet vardagsrum. Man har träffats för att reda ur begreppen om en kontrovers mellan sina 11-åriga söner. Familjen Reilles son Ferdinand har råkat slå ut två framtänder på familjen Houlliés som Bruno.
Det som börjar som ett respektfullt möte med kaffe och kaka urartar sedan helt. Konjak och cigarrer kommer in i bilden och till slut vet man inte vem som hatar vem. Jo förresten, alla hatar alla och en viss fysisk aktivitet förekommer också.
Det här är Niclas Sandströms examensarbete på Teaterhögskolan och han gör sin regidebut på Malmö Stadsteater. Familjen Reille spelas av Susanne Karlsson och Henry Stiglund, Houlliés av Veronica Dahlström och Erik Olsson. Det är som sagt väldigt roligt.
Men… tyvärr stördes jag, och flera med mig, av det dåliga ljudet. Intimans långsmala scen och breda salong är kanske inte den lättaste, men vi satt på ena kanten och en del repliker, som hörbarligen uppskattades i mitten av salongen, gick oss förbi

LUNDS JAZZDROTTNING SLÅR TILL PÅ SPISEN

Måste puffa för ett annat evenemang. Eva Flink är Queen of Jazz i Lund, helt fångad och smått devot gällande inte minst swingeran. Eva är känd från swingkvällarna på Gloria’s i Lund som snart drar igång igen. Tror och hoppas jag. Men hon har även ett nytt projekt. Restaurang Spisen – också Lund – inleder på lördag något som kallas för ”Jazz After Shopping”.

Johannes-NiclasJohannes Kronqvist och Niclas Bardeleben spelar på Spisen i Lund lördag eftermiddag.

Premiären sker med ungdomarna i Ingelstam-Bardeleben & Fat Tuesday. Det vill säga med 19-åringarna Björn Ingelstam på trumpet och flygelhorn tillsammans med studiekompisen på Skurups Jazzlinje Niclas Bardeleben, en ung trumvirtous som jag också skrivit tidigare om. Med sig har man vad som väl nästan är en ålderman i sällskapet, pianisten Johannes Kronqvist, som snart blir 23. Bandet lär kompletteras av en ung dansk elbasist som heter Magnus Larsen. Klockan 13.30 stampar man igång.
”Fat Tuesday?” Det är det samma som ”Mardi Gras”, franska för festligheterna i New Orleans dagen före ”askonsdagen”, infaller nästa år den 18 februari. Förresten så drar Hot House igång höstverksamheten på Tuppen i Malmö ikväll med Double O’Seven.

50-års studentjubileum på St Petri ”i vägen” för mig på lördag – f-n vad gammal man blitt! – det ser jag ändå fram emot. Men det lär bli fler möjligheter med Ingelstam & Co.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s