En sensationell talang på trummor!

Standard

Bardeleben1

En smått sensationell spelning avslutade söndagen i Hot House’ Jazztält tredje Festivaldagen. Bandet hette Ingelstam-Bardeleben & Fat Tuesday.Men det var utan trumpetaren Björn Ingelstam som satt på ett flygplan från Norge och ersattes av Fredrik John på trombon. Eller basun som det heter på danska.

Niclas Bardeleben4För det i mitt tycke sensationella svarade inte Fredrik John för – hur bra han är vet vi! – utan det stod danske trummisen Niclas Bardeleben för. Blir inte 19-årige Niclas en världsartist så vete f-n…
Jag har hört Niclas förr som inhoppare i Björn Ingelstam Band. Men här, tillsammans med Johannes Kronqvist piano och Abbas Anderberg bas förutom Fredrik John, fick Bardeleben en huvudroll. På trummorna, men också som sångare. Hans version av I Wonder Who’s Kissing Her Now, delvis à capella, stod inte Perry Comos efter, en hit med Como 1947. Som ni kan lyssna på här!
”Första gången vi spelade tillsammans med Fredrik John och jag har lagt ner en otrolig träning inför den här spelningen. Väldigt nervöst men det kändes att det gick bra”, sa Niclas, som excellerade i några uppseendeväckande solon där det bl a ingick en enastående uppvisning med enbart trumpinnarna som instrument. I Björn Ingelstams frånvaro fick han också flitigt visa sin talang som sångare i låtar som On The Sunny Side Of The Street och Some Of These Days. Så länge det finns sådana talanger är det ingen risk för återväxten inom den ”gamla” jazzen. ”Inte klokt egentligen, jag skulle ju nästan kunna vara farfar till honom”, sa Fredrik John.
Niclas Bardeleben berättade också att han inledde sin karriär på trummorna som marscherande dreng i Tivoli Garden i Köpenhamn och började spela på trumset när han var 15 år gammal. En otrolig utveckling på bara fyra år. Hans rytmkänsla måste vara medfödd! Han börjar i höst – tillsammans med Björn Ingelstam – på Skurups Folkhögskola där man har en mycket välrenommerad musiklinje med jazzinriktning.

Niclas B-Marie V

Johannes Kronqvist är några år äldre och honom känner vi väl till, han kan redan sägas vara etablerad och det är väl Abbas Anderberg också, även om jag inte kan påminna mig ha hört honom. En veteran inom det skånska jazzlivet är svängiga Marie Valentin som hoppade in som gästsångare i bl a Bye Bye Blackbird.

Niclas Bardeleben6

Absolut en mycket minnesvärd avslutning på den tredje Festivaldagen och det tackar jag främst Niclas Bardeleben för och hela gänget avtackades ovationsartat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s