Carlingfamiljen sprängde tältet

Standard

Carling Big Band

Första Festivaldagen är över. Jag tillbringade fredagen med att alternera mellan Malmö JazzHouse’ Swingtält och Hot House’ Jazztält. Grannar på Södertull. Båda föreningarna anser förstås att just deras program är det bästa. Jag tänker inte rangordna.

Man publikmässigt vann Swingtältet när man bjöd på Gunhild Carlings Big Band, bilden ovan. Med Niklas Fredin som magnifik vikarie för Erik Bermdalen, upptagen av Tattoo i Ystad, på trumpet. Det här är lika mycket vaudevilleartisteri som swing. Gunhild Carling och hennes bröder är showmänniskor lika mycket som duktiga musiker. Jag hittade det här skivomslaget i mina gömmor:

Carling Family

Vinylen ”I Lost My Heart In Dixieland, The Carling Family Hot Five” är från1984 och vi ser gamle skolkamraten pappa Hans ”Cooling”, äldste sonen Max, dotter Gerd, mamma Aina, dotter Gunhild och minstingen Ulf. Samtliga med i Gunhild Carlings Big Band. Jag köpte plattan och fick den signerad på Mattssons 1985. Med i en del låtar är Anders Holmberg, också med i BigBandet. En kuriositet.
Tältet bågnade och fick öppnas upp i sidorna för att alla som ville skulle få chansen att åtminstone lyssna till energiknippet och multiinstrumentalisten Gunhild och henns familj tillsammans med bl a Gunilla Ibérer, konsertpianist och ”professor i ragtime”. Det handlar mycket om publikkontakt av tredje graden!

Sara A

Tidigare under fredagen var det ljuva Sara Ahlcrona och hennes Swingband som bjöd jazzklassiker och dera glädje smittade verkligen av sig. Det syntes att Thomas Jonasson, Mattias Nilsson, Pelle ”Trazan” Jonasson och dom andra trivdes med Sara och vibrofonspelande pappa Bengt. Med känsla för SWING.

DomNiVet

Smokinglirarna Domnivet från Landskrona är närmast en institution i det skånska musiklivet, bildades redan 1952. Swing är även deras signatur med bl a gamle amatörvännen från Jägersrotravet på piano, Olle Engbe, och med Rosa Rydberg vid sångmikrofonen. Ett gäng som alltid gör bra ifrån sig.

Double O'Seven

I Hot House-tältet inledde traditionellt Bela Reller och hans Double O’Seven, den här dagen med Hot House-basen Ulf Darinder på trumpet. Papa Bue-inspirerat och mycket publikvänligt. Det här bandet har sina trogna fans i alla väder.

Swing Al Dente

Min tidigare granne Carl Alberto Bettini, även känd som Joe Spinaci i andra konstellationer, har en kvintett med Django Reinhardt-stuk, Swing Al Dente. Det svänger gruvligt om dom här grabbarna. Sologitarristen Måns Persson som frontman är formidabel, minst sagt! Håkan Andersson dragspel, Mattias Carlsson klarinett och sopransax, Love Arinell som slet sönder ett finger på basen och ”Kabbe” Bettini själv på gitarr är oerhört samspelta. Jag har hört dom repetera på innergården innan jag flyttade från Ystadsgatan. Jisses så det svängde!

Hot House Jazzmen

Sist men inte minst i Jazztältet plats på scen för föreningens eget band, Hot House Jazzmen. Sedan trombonisten Ronnie Nilsson tragiskt gått bort nu med Ulf Darinder på trombon och Kiki Desplat på kornetten, men det låter förstås lika bra för det. Det här är ju synnerligen väl kända Malmömusiker som med Paul Bociolone Strandberg i spetsen verkligen kan och har känsla för jazzhistorien.

Det här var ett axplock från första dagen. Med tanke på som vädret ser ut just nu stannar jag nog hemma under eftermiddagen och kollar V75 på ATG Live. Kanske det blir utgång fram emot kvällningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s