Sånt folk har jag ingen respekt för!

Standard

Så har äntligen höga herrar i travförbundets överdomstol lyckats med bedriften att sätta på pränt varför man friade Åke Svanstedt från stallkörning och att ha lämnat fördel till en annan häst från stallet som han inte körde själv i Drottningens Pokal. Den hästen vann.

Jag har tidigare berört detta och den som inte är travintresserad kan sluta här. Jag är egentligen så jäkla trött på hela den här historien som inte alls har något att göra med Svanstedts eventuella användning av grisfösare, en sak som kommer att rättsligt prövas i höst.

Travförbundets disciplinnämnd dömde Svanstedt till 28 dagars avstängning och 100.000 kr i böter för hans fuskkörning. Överdomstolen friade helt. Trots att Svanstedt i en intervju direkt i TV4 erkände stallkörningen. Och att han senare sa sig kunna acceptera bötesbeloppet men inte avstängningen.

Överdomstolen som pratat med Svanstedt tar honom okritiskt på orden när han säger att han var besviken, pressad och irriterad. Det vi såg i TV var faktiskt en lugn, sansad och leende Svanstedt som utan att vara tillfrågad själv berättade om hur han kört och varför. Reportern Åsa Elmroth, som förmodligen är den TV-journalist som genom åren gjort flest intervjuer med Svanstedt brydde man sig inte om att höra.

Dessutom har överdomstolen på Svanstedts begäran pratat med Lutfi Kolgjini, med i det aktuella loppet, som säger att Svanstedt gjorde helt rätt i sin körning. All respekt för vännen Ludde, men vem tror att han egentligen skulle vilja ”sätta dit” Åke Svanstedt?!

I överdomstolen ingår bl a Ulf Norén, Seymour Wegebrand och Lars Starkerud. Plus två andra som jag inte känner till. Norén är så vitt jag vet nu pensionerad men tidigare mycket tung åklagare i Göteborg som bl a hade den tragiska diskotekbranden som sitt fall. Han var dessutom under flera år måldomare på Åbytravet. Har alltid gillat att synas. Det gör han nu igen. Tyvärr. Gamle tränaren Seymour Wegbrand var tidigare måldomare i Halmstad, en alls icke speciellt uppskattad sådan. Lars Starkerud, LO-ekonom och tidigare statlig representant i AB Trav & Galopps styrelse.

Stig H Johansson sitter med i travförbundets disciplinnämnd, som nu blivit överkörd för att inte säga totalmosad av överdomstolen. Han har sagt sig eventuellt vilja lämna den sysslan beroende på hur överdomstolen redovisar sitt friande av Svanstedt. Jag har stor respekt för Stig H, rättrådig med hög integritet. Det kan jag inte säga om hrr Norén & Co.

Travsporten har fått sig en allvarlig knäck förtroendemässigt av överdomstolens agerande. Och säg den måldomarnämnd som i fortsättningen ens skulle våga ifrågasätta att allt går rätt till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s