Hårt men välförtjänt straff!

Standard

Den som inte bryr sig om travsport kan sluta läsa här. Nu skall jag säga vad jag tycker om Åke Svanstedt.

På onsdagen dömdes han till 100.000 kr i böter och en avstängning på 28 dagar av travförbundets disciplinkommitté. Orsaken är inte att han skall ha använt grisfösare i träningen utan att han gav fördel till en häst från egna stallet i Drottning Silvias Pokal på Åby en vecka sedan. Roger Bergh vann med stallets ”andrahäst” Mystic Lady U.S. sedan Svanstedt själv gått ut ett spår med favoriten Mystical Ann och lämnat fritt i rygg på ledaren. Och eftersom Åby har ofoget med inte bara ett utan två s.k. open stretch invändigt på upploppet, så hade Bergh fritt fram att köra invändigt till segern värd 1 miljon kronor.

Efteråt sa Svanstedt själv i direktsändning i TV4 att han inte gjort något regelvidrigt som gick ut ett spår. Men han gav fördel till sin andra häst, sa han – utan att vara tillfrågad! Hur dum får en människa vara, egentligen!

Jag tycker absolut att straffet för Svanstedt är korrekt. Han har i andra sammanhang visat att han ser sig som större än svensk travsport, större än den sport som försörjer honom. Och försörjer honom gott, eftersom han är en av världens bästa inom sitt gebit. Ingen tvekan om det.

Svanstedt bojkottar sedan länge de flesta media. En och annan devot beundrande hovskribent (ursäkta…) finns det.

Det här har alltså ingenting med det åtalshot han står inför angående användandet av grisfösare i träning som avslöjades (?) i ett tendendiöst skitprogram i TV4, Kalla Fakta. Jag skrev redan i samband med detta, att OM det är så att Svanstedt kan beläggas med att ha använt grisfösare så måste han ha gjort sitt i svensk travsport för avsevärd framtid. Den saken är inte färdigutredd ännu. Polisen säger att ett beslut i åtalsfrågan skall komma nästa vecka.

Hade inte Åke Svanstedt helt oprovocerat sagt någonting om att han lämnade fördel till sin andra häst i Drottningpokalen, så hade det sannolikt aldrig blivit något. I alla fall var det ingen i TV4-sändningen i V65 Vinnare som reagerade. Innan Svanstetd själv förde det på tal. Men då reagerade överstemoralisten Nilsson och hans moraltanter direkt. En av tanterna sprang uppp i måldomartornet för att få en kommentar direkt! Som om en bevakare av fotbollen skulle rusa in på fotbollsplanen efter ett tveksamt domslut för att få en kommentar mitt under matchen!

TV4:s behandling av saken i direktsändningen förra torsdagen var enligt min mening en kraftig överreaktion och inte särskilt förtroendeingivande. Domslut bör överlåtas åt domarna.

Det förändrar dock ingenting av Svanstedts handling. Han kan överklaga sitt straff hos travförbundets överdomstol.

…och TV4 tycker jag bör använda sig av lite mindre moralbokstäver i fortsättningen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s