Ännu en lekkamrat är borta

Standard

Leden tunnas ut. I går kom budet om att ännu en lekkamrat och profil lämnat kretsen. Ronny Bell gav upp efter en lång tids sjukdom. Ronny blev bara 66 år.

För den som är någorlunda bevandrad i Malmös krogliv, i alla fall det som omfattade Lars Lendrops gyllene Savoy och Kockska Krogen, var Ronny Bell välkänd. Han var på något sätt oumbärlig för Lars Lendrop, vare sig han fanns på Savoy eller förvisades till ”snickarboa” i källaren vid Stortorget efter att ha varit alltför vältalig.
Men Bell, han kallades sällan vid förnamn, var mycket mer än så. Mångårig ledamot av Sällskapet Ölhäfvarne. Idéspruta och fixare. Det vilade aldrig några ledsamheter när han träffade sina vänner, och vi var många. Han var en av organisatörerna hemma hos fotografen Staffan Johansson – också i saligt minne – där det under många år den 8 mars, internationella kvinnodagen! – ordnades herrmiddag med tärningsspel Kvinnor förbjudna, vilket Staffans hustru Inger utan klagan godkände. Bell var en jäkel på att fixa dansk fleskesteg tillsammans med Staffan. Eller självfiskad lax.
Bell var nämligen en hängiven fiskare, oftast på plats när det var premiär för laxfisket i Mörrumsån. En alldeles sann historia om Bell har samband med Mörrumsfisket. Kungen skulle komma till Savoy i Malmö, troligen i samband med någon sjösättning. Det är alltså länge sedan. Lars Lendrop hade ställt upp sina styrkor för att ta emot Carl XVI Gustaf. I denna styrka ingick Bell. När kungen inträdde på Savoy fick han syn på Bell och hälsade honom med ett ”Hej Bell”. Det var ytterst nära att Lars Lendrop svimmade, sägs det. Och jodå, kungen hade träffat Bell vid fisket i Mörrumsån! Och den som en gång träffat Bell glömde det aldrig.

Sådan var han, en människa som gjorde oförglömligt intryck, Ronny Bell!
Bell
Ronnie Bell stående längst till vänster. Bilden tagen när Ölhäfvarne firade grundaren Lars Lendrops 70-årsdag 1977 med en tågresa med pågatåg, specialdöpt till Lars Lendrop som syns i mitten i ”kamelulster” jämte måmnghårige Ölhäfvareordföranden Pehr Malmström, numera VD för Malmö Redhawks. Sittande framför Bell Leif Uvemark som spelade trumpet under resan. Stående fjärde från vänster i hatt till höger om silversmeden Birger Pellas ser vi Sture Andersson, legendarisk bas för tyvärr avsomnade Skänken på Savoy. Sittande till höger Charlie Ovendal och en skäggprydd bloggare andre stående från höger. Tågresan gick till Helsingborg där mångårige Lendrop-direktören Olle Bornefors drev Grand Hotel som serverade en superb festmåltid.

Annonser

En reaktion på ”Ännu en lekkamrat är borta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s