Jazz på Jägersro med Anna-Mia

Standard

anna-mia-barwe-1

Anna-Mia Barwe, en av mina favoriter, kommer till Jägersro den 18 april. Jag tror jag i förbigående berättat om det tidigare.

Då blir det bl a Jazz Po Skånska på den mobila scenen på stora restaurangen. Anna-Mia Barwe hade i oktober 20-årsjubileum på ett fullsatt Palladium då hon gästades av danske världssaxofonisten Jesper Thilo och trumpetaren Leif Blunck. Jazz på mycket hög nivå och det svängde kopiöst med Anna-Mia och hennes medmusikanter, förutom de nämnda Sven Bjerstedt piano, Per Ekman bas och Jerker Heijkenskjöld trummor. Det är Sven Bjerstedt som i mångt och mycket ligger bakom ”förskånskningen” av amerikanska standardlåtar, the american songbook, som Anna-Mia framför. Exempel: Lady Is A Tramp – Ledi’ Vissa Tramp (om en tandemcykel), I’m Gonna Sit Right Down And Write Myself A Letter – Nu ska ja’ Sidda Ner O’ Majla Ti’ Maj Själva (den har Heijkenskjöld skrivit), Misty (Errol Garners klassiker) – Jau Bler Tosig, A Nightingale Sang In Berkeley Square – En näktergal sjöng i Folkets Park, How About You – Jau gillar Malmöjazz. En stort hyllad CD med just titeln Jazz Po Skånska kom ut 2003. Lyssna här.

Efter hennes jubileumskonsert den 16 oktober skrev Sydsvenskans Alexander Agrell bl a: ”Nog för att Anna-Mia Barwes grupp vunnit en stor del av sin publik med hjälp av standardlåtarna på skånska (som det kom en god portion av i slutet av konserten). Men det är inte hela sanningen bakom att Anna-Mia Barwe blivit så folkkär. Hon har också sitt vinnande sätt som artist: avslappnad och inbjudande, men inte inställsam eller lättköpt. Och så musikaliteten i den varma, närvarande och karaktärsfyllda rösten, som ibland nästan viskar fram orden…. – Sångerskan äger just förmågan att lyfta en text, något som här stod extra klart i ”My Man”. Man kan tycka att den vackra balladen med sin obehagliga kärlekshistoria borde läggas åt sidan, men å andra sidan, vore det inte fegt att bara blunda för att många kvinnor lever i den här sortens destruktiva förhållanden? Anna-Mia Barwe lyckades med sin mjuka version hursomhelst få fram både den svarta och den röda sidan i klassikern.”

Anna-Mia Barwe är en go’ tös med många strängar på sin lyra. Vet ni om att hon till vardags kör buss i Malmö och att hon har utnämnts till en av Arrivas fem bästa chaufförer bl a för sitt trevliga sätt mot passagerarna. Det säger lite om kvaliteten hos henne.

Det är inte lätt att slå in sig i nöjes-Malmö med en ny scen. Jägersros restaurang är förvisso gammal, men har inte förknippats med nöjesarrangemang och det är inte det lättaste för krögare Stefan Widman Allansson att hitta nya nischer för den stora restaurangen som ju kvällstid icke tävlingsdagar står tom och kostar massor i uppvärmning under den här tiden på året. Man började för några veckor sedan med en Frank Sinatra-afton och fick en lovande start.

Biljetten till lördagskvällen med Anna-Mia Barwe är satt till låga 100 kronor och måste köpas i förköp antingen på Jägersro eller hos Ticnet. Om man önskar äta Skånsk Tapastallrik à 125 kr eller Skånsk Varmrätt 195 kr måste det förbeställas på 040-671 82 49. Det hör till saken att restaurangen fått ett rejält uppsving – kvalitetsmässigt och sett till antalet besökare! – sedan Jägersro själva tog över driften med Widman Allansson som krögare. Den tidigare samarbetspartnern har man med varm hand ”överlämnat” till MFF och Swedbank Stadion. Stackare…

Och har det inte framgått – Anna-Mia Barwe är jäkligt bra!

bjorn-ingelstam-11

En av besökarna på Anna Mias jubileumskonsert var Björn Ingelstam. I morgon 1 april fyller den unge trumpetvirtuosen och bandleadern i Ödåkra 19 år. Grattis och Keep Swinging, Björn! Och f-n ta dig om det är ett aprilskämt…Lyssna här på Björn Ingelstam Band .
o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Slutligen erfar vi att Dannegården i Trelleborg ”hittat hem” igen. Det tidigare så exklusiva hotellet och restaurangen gick en trist framtid till mötes när Kaj Dannegård sålde och gick nyligen via olika ägare i konkurs. Nu har Duxiana Hotel köpt den gamla härligheten och Lars Georgsson med hustru Monica som basar för Duxiana i Malmö tar in Dannegården, som blir Duxiana Dannegården, också. Med grundaren Kaj Dannegård som konsult. Så nu går väl snart flytten tillbaka från Kristianstad till Trelleborg för Kaj och hustru Gunnel. Det tog längre tid än jag – och många med mig – trott…

peter-vinjett29PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s