Tack Danmark och Norge!

Standard

Tack Danmark och Norge! Ni räddar Sveriges Television från totalt mörker. Lite överdrivet, men bara lite…

Jag är ingen större TV-konsument. Men det finns två program som jag aldrig försöker missa. Det ena är danskt, det andra är svenskt men bygger på en norsk TV-profil.

Sommer, en familjekrönika – kan man väl kalla det – om en dansk läkarfamilj i nutid, sänds på onsdagar. Jag har skrivit om det tidigare, en serie som följer väl upp tidigare danska succéer som Matador och Krönikan, den senare går just nu i repris på dansk TV. Ju mer man lär känna människorna i den här serien med stora skådespelare som Jesper Langberg och Lisbeth Dahl, desto mera fängslad blir i alla fall jag. Som tidigare skrivits, onsdagvällar kl. 21.00 och en timme framåt är numera heliga för mig.

Det andra programmet är Skavlan, en talkshow med norrmannen Fredrik Skavlan. Ett stort tack till den som kom på att låta Skavlan leda det här programmet som ju spelas sin i Sverige. Det finns ingen svensk som är ens i närheten av Skavlan i den här rollen. Att ens försöka dra fram ett namn som den självbelåtna Stina Dabrowski – det har gjorts – är oförskämt mot Skavlan. Han är så nära engelske legendaren Michael Parkinson som någon kan komma. Fast på ett annat sätt, det är två olika storheter men så oehört skickliga båda.

Fredagens program med bl a Mads Mikkelsen från Danmark och Stellan Skarsgård från Sverige, två världsnamn som skådepelare, blev en uppvisning i suveränt programledarskap. Inte minst sedan rysk-judiske författaren Amoz Oz kom in. Han bor i Tel Aviv och är en stark förespråkare för en tvåpartistat i den eviga konflikten mellan Israel och Palestina.

Oz förekommer då och då i diskussionerna om Nobelpriset i litteratur. 2006 skrev han Hur man botar en fanatiker som delats ut i 140.00 exemplar på svenska gymnasieskolor och runt ämnet fanatism blev det ett mycket engagerat samtal mellan Mikkelsen, Skarsgård och Oz. Allt under den lyssnande Skavlans diskreta ledarskap.

Tänk så viktigt det är med en programledare som lyssnar till sina gäster och inte hela tiden bryter av för att synas och höras själv.

Och apropå programledare. Hur i h-e kan man ens tänka tanken på att den Hylandskolade, varma och humoristiskt snabbtänkte Ingvar Oldsberg, som sätter de tävlande i fokus, skall ersättas i På Spåret av egotrippade ironikern Kristian Luuk??? Det måste ha bestämts av en person som vill se programmet nerlagt. Grattis TV4, till hösten har ni chansen att ta över fredagarnas prime time.

peter-vinjett1

PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s