Ingen sol utan vin!

Standard
En dag utan vin är som en dag utan sol!

 

Ovanstående är ett franskt ordspråk och jag har fått det av Carl-Olof Börjeson, medicinsk journalist. Han har skickat över ett utdrag ut en intervju han gjort med professor emeritus Bengt E. Karlberg aporpå min blogg om vin och franske professorn E A Maury i går (nedan). ”Under sin tid som professor och överläkare vid Medicinkliniken, Linköpings Universitetssjukhus, kom Bengt E. Karlberg att intressera sig för vin. Hans intresse rörde inte bara vinet som ädel dryck utan också som ett medel att förebygga och lindra kroppsliga åkommor, särskilt hjärt-kärlsjukdomar”, skriver Börjeson.

”Bengt E. Karlberg har med åren utvecklat en imponerande vinkunskap långt över hobbynivå. Han har hållit föredrag och skrivit en rad artiklar om vin som hjärt-kärlskyddande ämne och han är medförfattare till boken Vin, hälsa och hjärtkärlsjukdom som utkom år 1999. Efter sina aktiva år i invärtesmedicin och endokrinologi har han bibehållit och utvecklat sitt intresse och han har idag en imponerande vinkällare i villan utanför Linköping. Och ett lika imponerande arkiv av alkohollitteratur.”

”Jag följer den internationella dokumentationen på området. Men att skriva om vin och alkohol är fortfarande inte helt komplikationsfritt i Sverige. När jag började tala mig varm för vin som ett hjärt-kärlskyddande medel, fick jag en del kollegor emot mig. De ansåg att man ska vara återhållsam inte bara med alkohol utan även med positiv alkoholinformation”, berättar Karlberg för Carl-Olof Börjeson.

Den medicinska litteraturen till stöd för alkoholens positiva hjärt-kärleffekter är omfattande. Bengt E. Karlberg hänvisar bl.a. till en av de största undersökningar som genomförts, den s.k. Nancy-studien (Renaud, SC et al. Epidemiologi, 1998; 9. 184-88.) Studien omfattar 34 014 franska män i åldrarna 40 – 60 Âr som dagligen konsumerade mellan 0 och 128 gram alkohol, medel 48 gram. 77 procent av männen var vinkonsumenter

Det var i samband med denna studie som Serge Renaud lanserade begreppet ”Den franska paradoxen”. Den innebär att fransmän egentligen borde ha mycket mer hjärt-kärlbekymmer sett till sina tobaks-, alkohol- och matvanor. Att de ändå uppvisar en förhållandevis låg frekvens av hjärt-kärlsjukdomar ser Renaud som bevis för att fransmännens vinkonsumtion skyddar hjärtat och kärlen. Slutsatsen som Serge Renaud drog av Nancy-studien var att ett måttligt intag av vin, två till fem glas per dag, gav en reduktion av all mortalitet med mellan 24 och 31 procent.

Den hjärt-kärlskyddande effekten av alkohol är direkt relaterad till intag. Nancy-studien har identifierat risken till 1.00 vid 0 -1 grams dagligt alkoholintag. Risken sjunker till 0.80 vid ett intag av 1-21 gram och till 0.70 vid 22 – 32 gram alkohol per dag. Därefter stiger risken; vid dagsdosen >128 gram är den 1.37.

Jag kan inte nog betona måttlighetens betydelse för hälsa och livskvalitet. Det insåg man redan på gamla testamentets tid”, säger Bengt E. Karlberg.

1 gram ren alkohol motsvarar: 2,2 cl starköl, 1,05 cl vin, 0,3 cl brännvin(alkoholinnehållet kan variera något mellan olika märken).

Tack, Calle Börjeson, för detta klargörande som stöd för det livgivande vinet! Tänk vilken glädje man har av sina vänner på Bullen.

peter-vinjett24

 

 

 

PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s