Leve professor Maury!

Standard
Efter kamelernas som vanligt misslyckade framfart på Solvalla på lördagen (det är inte mitt spel det är fel på!) tröstade jag mig med att slutföra en dansk översättning av franske homeopaten och professorn Maury. Låter det märkligt?
Det är så att gamle Sydsvenskanmedarbetaren (mycket länge sedan) Willy Nilsson framåt senhösten kommer med en vinbok. Det är Willy som formgivit praktverket Jägersro 100 år som kom ut för snart två år sedan (f-n vad tiden går!). Willy är också en mycket skicklig vinkännare och vinboken blir ett nytt praktverk som bl a skall berätta om ”folket bakom etiketterna”. Men även om vintillverkning och lite om kemin bakom vinet. I mitten på 1950-talet skrev professor E A Maury, akupunkturspecialist och homeopat och utexaminerad från Faculté de Mediciné de Paris, en av sina första vinböcker.Den är översatt till danska och det är från den danska versionen som jag hjälpt till med översättningen av ett kapitel.

Eller vad sägs om följande citat:

”Fosfor som fosfat förekommer i relativt stor mängd speciellt i rödvin och är oumbärligt för benvävnaden och har i förbindelse med kalcium en mycket viktig roll gällande upprätthållandet av syrebalansen i blodet.”
”Svavel i form av sulfat finns i större eller mindre mängder i alla viner. Det är denna metalloid som ger levern möjlighet att utföra sin funktion som avgiftnings- och skyddsorgan mot bakterier och organiska giftämnen.”

”Druvsaften innehåller också magnesium, kalcium, natrium och kalium. Magnesium finns i de mjuka vävnaderna, speciellt i hjärncellerna och ryggmärgen. Magnesium är en av de viktigaste beståndsdelarna i den levande organismen. Magnesium spelar en viktig roll vid uppbyggnaden av av skelettet genom att binda kalcium. Det medverkar också vid nedbrytningen av kolhydrater. Magnesiums inverkan på de vita blodkropparna har betydelse för dessas försvarsmekanism… Kalcium har betydelse för blodets möjligheter att koagulera då ämnet som är nödvändigt för koaguleringen enbart är aktivt under medverkan av kalciumjoner… Natriumjonerna är viktiga för nerv- och muskelfibrerna. Om kroppens natrium blir extremt lågt kan man konstatera störningar i nervtrådarna som i en del tillfällen kan blockeras…. Kalium är en livsviktig alkalimetall som har betydelse för nervcellerna och i synnerhet hjärtats normala funktion… Då vin är en vätska som består av en balanserad upplösning av mono- och divalenta salter i fysiologiska mängder, är det ett naturligt och samtidigt ytterst behagligt, förebyggande medel som tillmöteskommer människans viktigaste behov.”

E A Maury skriver också: ”Druvsaftens viktigaste näringsvärde beror på att den innehåller en del naturliga vitaminer…Man skall inte förbise att den moderna tidens stresstillstånd skapar behov för för ett konstant extratillskott av vitaminer och att dagens människa hela tiden utsätts för ett svinn av sitt energikapital. Det är med andra ord av vital betydelse att täcka sitt vitaminbehov. Speciellt om det kan täckas av de naturliga ämnen som finns i vin och bättre kan tas upp av organismen.”

Jag kan berätta att professor Maury i en bok som kom 1974, Wine Is The Best Medicine i engelsk översättning, menar att feber botas med en flaska torr champagne om da’n, två glas per måltid. Fast champagne är inte min medicin direkt. Men gärna ett glas rött eller flera. Oavsett om jag har feber.

En liten reservation gör Maury dock i 50-talsboken: ”Den stora invändningen mot vin är alkoholinnehållet. Det är ett faktum att cirka en tiondel av vinet är alkohol och det är känt att för mycket vin i blodet kan framkalla funktionella störningar och ge mer eller mindre allvarliga organiska skador. Men inom farmakolgin är det doseringen som är avgörande och även den strängaste kostläkare erkänner att för en normal, frisk människa kan två gram alkohol per kilo kroppsvikt vara en ofarlig reservnäring som inte framkallar störningar av något slag.”

Så det kan ju vara en fördel att väga några kilo…

Maury är i mitt tycke en väldigt förståndig vinskribent och kemist som uttrycker sig om vinets ”terapeutiska, förebyggande värde för både sjuka och friska människor”.

Min läkare på Ellenbogen håller förstås inte med. ”Ingenting i veckorna, ta några glas till helgen”, tycker han för att jag skall gå ner i vikt. Fast jag kommer nog att smygta ett eller annat glas några andra dagar också. Leve professor Maury!

peter-vinjett21
PETER KASTENSSON
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s