Onsdagarna blir heliga

Standard
Måste få puffa för en ny dansk dramaserie som i kväll visas i sitt tredje avsnitt i TV1 21.00. Det återstår 18, så det är lätt att hänga på. Serien handlar om läkarfamiljen Sommer och utspelar sig i nutid. Splittring och sammanhållning över generationsgränserna som inleds med att familjen samlas för att fira pappans 65-årsdag.
Läkaren Christian och hustrun Sophia Sommer är det åldrande paret och spelas av Jesper Langberg och Lisbet Dahl, två av den danska teaterns idag största och mångsidigaste namn. Jo, det är samma Lisbet Dahl som drar ner skrattorkaner i Cirkusrevyen på Bakken under sommaren! För mig kommer onsdagarna framöver att vara heliga. Och då menar jag alltså inte för att titta på V64 från Solvalla… Tyvärr heller inte kvällens öppna repetition med Amiralens Storband på Twisted Torso, Västra Varvsgatan kl. 20. Trots att det är fri entré. Jag får veckans dos av storband på Gyllene Tuppen i morgon med Roger Berg Big Band.
Danskarna är i framkant när det gäller dramaserier i TV. Den som är någorlunda till åren kommen minns säkert Matador av Lise Nörgaard, en fantastisk familjekrönika från den lilla fiktiva danska byn Korsbaek. Den sändes i början av 80-talet. Vi fick följa familjen Skjern åren 1927-49 med bl a Ghita Nörby och Jörgen Buckhöj i några ledande roller. För att inte tala om Ove Sprogöe! Här sågs för övrigt också ovan nämnde Jesper Langberg, nu alltså aktuell i Sommer, i en roll som Kristen Skjern. Matador visades urspungligen i SVT men har repriserats i TV4 för några år sedan och är nu aktuell för ännu en repris i Danmark.
För några år sedan bjöd danskarna på Krönikan som visades i tre omgångar med sammanlagt 22 avsnitt åren 2004-2006. Faktiskt med Sveriges Televison som medproducent. Krönikans större roller var syskonen Erik och Sös Nielsen och deras föräldrar Kaj-Holger och Karin (spelad av Stina Ekblad), Ida Nörregaard och Palle From. Handlingen cirkulerade runt Kaj Holgers radiofabrik Bella i Köpenhamn mellan åren1949 och 1974 med strålande minnesvärda miljöer.
Lite värdelöst vetande: John Pohlman berättade det på Victoria i söndags. Den signaturmelodi som är mest spelad i SVT är den i Rapport till ”solfilmen” som skildrar när solen går upp och ner. Den heter Le Fiacre och är skriven av Léon Xanof. Le Fiacre är franska för hästdroska efter texten i melodin. Den version som spelas i Rapport är gjord av Robert Valentino. Det är också ett trestjärnigt hotell och restaurang i Hameau de Routhiauville vid floden Sommes utlopp i Engelska Kanalen. Det sista har jag faktiskt tagit reda på själv… Om någon bryr sig?

 

Slutligen… jag skrev före jul nå’n gång en liten betraktelse om Möllevången där jag bor. Om friheten som finns att parkera hur man ville på gatorna runt Möllevångstorget. Men visst finns det parkeringsvakter. Som jobbar också. Det kostade mig 500 kr häromdagen. Det var väl mitt straff. Men missar man städtiderna får man nog skylla sig själv. Jävligt sura pengar i alla fall.

peter-vinjett14
PETER KASTENSSON
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s