Svängfest i den trista Malmövintern

Standard
pohlmans-kvartett

Ett härligt gäng på Victoria på söndagen. Glädjespridare som behövs i den trista Malmövintern. John Pohlman på flygeln och hans polare, gladjazz i högsta potens.

 

john-pohlman3
Malmöfödde John Pohlman kopplade samman sitt första framträdande på den gamla bio- och teatersalongen med reseskildraren och revykungen Sigge Hommerbergs revyer, saliga i åminnelse, på 50-talet. Och så stampade man igång med Do You Know What It Means To Miss New Orleans. Från vänster bilden ovan trummisen Roger Berg, John ”Högtrycket” Pohlman, Örjan ”Orange Kjellin från New Orleans med sin klarinett och danske basisten Ole Olsen. Det blev snabbt hög stämning bland picknickbesökarna i den fullsatta Victoriasalongen.

Att Stardustkompostören Hoagy Carmichael har svenskt påbrå från farfars sida har jag hört förr, men om jag skall tro det vet jag inte riktigt… Sant är att han egentligen hette Hoegland, farfar lär ha hetat Carl Michael och så blev det Hoagy Carmichael. Påstås det. Och det kan ju vara sant. ”Stardust var hans näst bästa ballad, nu spelar vi den bästa”, sa Pohlman och så blev det Georgia On My Mind.

 

berg-olsen3
Och eftersom Carmichael var från Indiana så fick vi också – Indiana. Med en härlig duell mellan Roger Berg på trummorna och Ole Olsen på bas. Säkert har dom framfört den här några gånger tillsammans med Papa Bue. Samspelt var ordet!kjellin-olsen1
Ole Olsen är något av en multiinstrumentalist och han tog även fram klarinetten för en duell med Örjan Kjellin i Apex Blues, jädrar i min låda vad det svängde. Kjellin berättade hur taket på hans hus i New Orleans blåst bort i stormen Katrina och det gav Pohlman en association, så blev det After You’ve Gone som en hyllning till försvunna taket. Plus många andra godbitar från den traditionella repertoaren. Välkänt för alla, precis som man förväntat sig. Arrangerande Bosse Johnson – Ribban har ju stängt – såg belåten ut. Men han kan be de ansvariga för Victoria, att man gärna kan putsa upp flygeln lite. I alla fall den sida som är vänd mot publiken. Inte snyggt med en massa hand- och fingeravtryck i skenet av spotlighten!

John Pohlman hörde jag för första gången på Stampen i Stockholm på 80-talet. Stampen var en gång den traditionella jazzens högborg i Stockholm, nu ett sorgligt offer för modernare tongångar. Tidens tand. Pohlman spelade då med Nyhetsbandet från TV2 med Rapportnamn som Jan Sandquist på sousafon och min gamle arbetskamrat från Kvällsposten Sune Kempe på trombon. ”Vi spelade mycket bland annat på ambassader världen runt. Men sedan Sune Kempe och Bjarne Claesson som spelade klarinett gick bort blev det aldrig mer samma sak”, sa Pohlman till mig efter konserten.

Roger Berg kan höras två torsdagar på Gyllene Tuppen, den här veckan och nästa, med sitt Big Band och han planerar även för några torsdagar i april efter konserten med Roger Pontare på Palladium 7 mars. Han berättade också att det finns planer på en Stockholmskonsert för första gången. I så fall i april på Berwaldhallen. Spännande! På hans hemsida http://www.rogerberg.com läser jag att han med början i mars kommer att sätta ihop ett husband. Roger Berg Swing Explosion, på Copenhagen Jazzhouse, Niels Hemmingsens Gade 10.

Sist på söndagskvällen ramlade jag in på Rakt På med K-G Bergström i SvT2. Han gästades då av Ingemar Stenmark och Mona Sahlin. Jag blir mer och mer övertygad om att Mona Sahlin kommer att bli ett trumfkort vid nästa års val. För Alliansen!
peter-vinjett11
PETER KASTENSSON
 
 
 
 
 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s