Ombytta roller ett lyckat recept

Standard
Tyvärr hade jag ingen möjlighet att bevista mötet mellan Sydsvenskans tidigare sportkrönikör Åke Stolt och skådespelaren Tom Ahlsell i tisdags på Studion i Malmö. Men enligt samstämmiga uppgifter blev det ett mycket lyckat samtal.

 

Åke Stolt var synnerligen väl förberedd, är också en estradör vid sidan av författandet. Jag citerar Jan Karlsson på Kvällspostens kultursida i går:

”Det var ombytta roller på Hipp i Malmö i går kväll. Skådespelaren Tom Ahlsell agerade journalist och journalisten Åke Stolt spelade Åke Stolt. Gick alldeles utmärkt. Vilken vital pensionär Sydsvenskans förre sportchef är! Och som estradör lyckades han trots en teaterförkylning både deklamera Nils Ferlins dikt Cirkus och framföra en textuell parafras på Karl Gerhards kuplett Jazzgossen som med tanke på stoffet (finansvalpar, börskrasch) bör ha tillkommit under det sena 80-talet då Stolt ännu skrev revytexter åt en teater i Linköpning. Sitter rätt bra i dessa dagar också. Nog härbärgeras ett rejält stycke Tage Danielsson i Åkes resliga och stolta lekamen.”

 

Skrev Jan Karlsson bl a.

På den knappa timmen som stod till buds hann man också behandla ämnen som sportjournalisters alkoholkonsumtion, en sak som dessbättre avtagit med åren men var allmänt förekommande för bara några år sedan. Jag vet… Det fanns en journalist på Sydsvenskan och en på Arbetet som ofta reste tillsammans på brottningsevenemang på 60- och 70-talen. Frid över deras minnen, jag spelade förresten tennis (dubbel!) med Arbetetskribenten på Kronprinsen och nere i Ljunghusen. ”Gubbarna” gick under beteckningen ”Bröderna Gin och Tonic” när man dök upp runt brottningsmattorna. Men, som sagt, det är bättre nu. Inte minst sedan datorerna kom till och man själv måste skriva in texterna och inte bara rapa in det man skrivit på resorna till en skicklig telefonmottagare på hemmaplan.

Tom Ahlsell fick också Åke Stolt att medge, att man på kulturredaktionen på Sydsvenskan inte var helt nöjda med att Stolt ibland hoppade in och tyckte till om kultur i sina sportkrönikor. Det hände att han berömde en teaterpjäs som blivit svalare mottagen av kulturen. Någon munkavle handlade det inte om, men det var ju de facto så, att sportsidorna – i alla fall Åke Stolts krönikor – hade fler läsare än teaterrecensionerna på kultursidorna… Sydsvenskan, vars tidigare kulturchef Daniel Sandström nu är chefredaktör, har inte nämnt något från mötet. Åke Stolt avslutade seansen på Studion med att på en publikfråga mena, ”Percy Nilsson har varit bra för Malmö men inte nödvändigtvis för Redhawks.”

Åke var ett självspelade piano och jag behövde inte använda mycket av all den research jag i sann journalistisk anda gjort”, summerade en mycket nöjd och säkert även stolt (ursäkta) Tom Ahlsell.

Ikväll, 1900, kommer som jag tidigare berättat förre UEFA-basen Lennart Johansson till Malmö Bokhandel på Södra Förstadsgatan för att intervjuas av Ken Olofsson om sin nyligen utkomna bok I Fotbollens Tjänst och fredag morgon ger Sven Melander oss säkert ett kul uppvaknande som gäst hos Idrottsmuséets Vänner vid frukostmötet kl. 0800.

Har just upptäckt att eminenta Björn Ingelstam Band spelar på Kulturhuset Pilegården på Brönshöjvej 17 i västra Köpenhamn kl. 20.30 på lördagen. Det går lätt att hinna med efter V75 på Jägersro under eftermiddagen. Men… det är inte lika lätt att ta sig dit eftersom bussarna 2A och 861 inte kör på lördagar-söndagar. Vi får väl se om hästarna för en gångs skull är snälla och springer in taxipengar! Det är inte billigt på den danska sidan numera.

Då är det lättare att ta sig till Victoria på söndagskvällen. Det har jag nämnt tidigare – John ”Högtrycket” Pohlman kåserar och spelar med Örjan Kjellin, Ole Olsen och Roger Berg. Picknick och en pava rött låter inte helt fel!

peter-vinjett5

 

 

 

PETER KASTENSSON

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s