Ahlsell-Stolt, Johansson, Melander, Pohlman

Standard
Vi är många som saknar Åke Stolt som krönikör i Sydsvenskan. Tidningens sportsidor har, tycker undertecknad, grovt kvalitativt försämrats med den ersättare man hittat nånstans i bushen. Jag skall inte tjata mer om det. Och det går faktiskt att läsa krönikor av Stolt fortfarande.
 
ake-stolt2

Åke Stolt (bilden) skriver en gång i veckan, fredagar, påwww.skaneidrotten.se och senaste inlägget gav många kloka ord om Malmö Redhawiks ishockeydebacle – som man möjligen och förhoppningsvis håller på att hämta sig från sedan man gjort sig av med några överbetalda drängar utan något så gammaldags som stolthet och klubbkänsla. Jag höll inte alltid med det som Åke Stolt skrev som krönikör i Sydsvenskan. Det gjorde jag heller inte med legendaren Birger Buhre, enligt mitt förmenande en av de bästa någonsin, som jag jobbade tillsammans med under många år på Kvällsposten. Liksom Stolt en utomordentlig och välformulerad skribent som alltid hade något att säga. Men man fick oftast någon form av reaktion, positiv eller negativ.
Åke Stolt är också, i likhet med Buhre, lite av en estradör och berättare. Han kan höras tisdag denna vecka på Studion i Hippodromenhuset på Kalendegatan. Det är skådespelaren Tom Ahlsell som bjudit in Åke Stolt till ett samtal om kultur och idrott. Det sker klockan 20.00, i morgon alltså, och blir säkert synnerligen givande. Ett gott råd, kom i tid eller säkrare åk förbi och köp en biljett i Hippkontoret. Studion är inte så stor.
Det händer mera på den kulturella Malmöhimlen den här veckan. Torsdag klockan 19.00 gästar tidigare UEFA-basen Lennart Johansson Mikael Gynning på Malmö Bokhandel på Södra Förstadsgatan där han kommer att intervjuas av min gamle skrivar- och TV-kollega Ken Olofsson. Det sker inte överraskande i samband med att Lennart Johansson släpper sin memoarbok I Fotbollens Tjänst. Inte obegränsat utrymme här heller. Man kan köpa en biljett för 75 kr som inkluderar ”enklare förtäring” i bokhandeln.
Dagen efter, fredag, kommer Sven Melander till Idrottsmuséet. Då handlar det om frukostmöte kl. 0800 och det gäller att komma i tid för medlemmarna i Idrottsmuséets Vänner – medlem kan man bli på plats! – eftersom det bjuds fika och fralla som inte finns i obegränsade mängder. Sven Melander har som undertecknad ett förflutet som ishockeyspelare i Redhawks föregångare Malmö FF och som sportjournalist. Bland annat.

På söndagen vill jag puffa för en picknick på Victoriateatern. Då är gamle TV-meteorologen John ”Högtrycket” Pohlman värd för gladjazztillställning med kul minnen. Pohlman är en inte oäven pianist och förutom att kåsera spelar han tillsammans med klarinettisten Örjan ”Orange” Kjellin, under många år i New Orleans, danske basisten Ole Olsen och ”vår egen” trumvirtuos Roger Berg. Ole och Roger hörs ofta också med Papa Bue. Biljetter på Kulturcentralen vid sidan av Victoria. Picknick alltså, och ”medhavt” är tillåtet. Start klockan 17.00.peter-vinjett4

Så nog händer det och annat på den malmöitiska kulturfronten av lättare slag.

 

PETER KASTENSSON
  
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s