Musiker väl värda sina utmärkelser

Standard
Mattias Nilsson är en av mina favoritmusiker. Han fick nyligen ta emot Lomma Kommuns Kulturstipendium på 20.000 kronor. Mycket välförtjänt för denne mångkunnige musiker som gör så mycket för Malmöjazzen.
Kan kanske tyckas lite märkligt att en Malmöbo – Limhamnsbo numera – får ta emot ett kulturpris från Lomma, men Mattias växte upp i Bjärred dit han kom som treårig knatte från Karlskrona. Håkan Jacobsson har skrivit ett intressant porträtt av Mattias Nilsson i Skånska Dagbladet och jag rekommenderar läsning av artikeln som kan hittas på: www.skanskan.se/article/20081215/FAMILJ/629519082/1056/
NYHETER/*/PORTRATTET/mattias-nilsson-lekte-sig-in-i-musikvarlden
mattias-n-hilton

Niklas Fredin, Mattias Nilsson och Lars Lundström på Hilton.
Jag träffade 28-årige Mattias i går på Hilton där man hade säsongsfinal på Jazz At Hilton, där han finns onsdagar och fredagar tillsammans med Niklas Fredin som är av våra bästa på trumpet och flygelhorn (som han trakterar på Hilton), dessutom sjunger han ju jädrigt bra. I går hade man sällskap av en tredje eminent musiker, basisten Lars Lundström. Det är världsklass på herrarna och på något sätt känns det lite fel att man skall hålla till i en hotellbar där dom flesta inte kommer för musikens skull. Men det var mycket folk och faktiskt blev det också lite spontandans. Oerhört bra var det förstås.
Mattias drog – bland annat – igång jazzen på Rasoir på Savoy, han startade egna klubben The Way We Play på Adelgatan. ”Men det är för mycket jobb att hålla i allting själv” sa han. Men berättade i samma andetag att han nu skall titta på BioCentrum (”Bollywood”)  i Limhamn för att eventuell hitta ett nytt fäste för jazzen. I helgerna skall han ägna sig åt att skriva egen musik. Dessutom är det en CD på gång med Joe Spinaci Combo som leds av min granne på Ystadsgatan ”Kabbe” Bettini. Ett svänggäng som får en att bli så där riktigt – glad! Vilket inte får underskattas! Den här CD:n lär komma ut i februari. Jag lovar att berätta när den finns ute.
Mattias Nilsson kan i morgon söndag upplevas i två julkonserter i Flädie Kyrka klockan 1600 och 1800 och ofta från 2000 på måndagarna (dock inte denna måndag) på The Pickwick Pub på Stadt Hamburg med Sir Jay’s Jamsession. Han har egen hemsida, www.mattiasnilsson.com

 

 

krutte-hedberg1Stipendium har också en av mina andra vänner fått. Christer ”Krutte” Hedberg (bilden) lurades till Blå Båten med sitt Grus I Dojjan för att spela när duktige gitarristen Bo-Göran Sahlin skulle bli den förste att erhålla Lasse O’Månssons nya stipendium på 5.000 kronor. Men döm om hans förvåning när det visade att han själv skulle få halva stipendiesumman. Plus ett fint diplom. ”Krutte” är också en stor glädjespridare varhelst han och ”Gruset” drar fram.
Grattis till både Mattias och ”Krutte”! …och så missa inte Bullen söndag eftermiddag. Lotteri till förmån för Barncancerfonden och East End Jazzmen spelar från kl. 16.00!
peter-k214 
PETER KASTENSSON

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s