Friden har lägrat sig…

Standard
Tisdag blir en mastig dag i pressummet på Jägersro. Först fem lopp på lunchen och sedan blir det 11 lopp på kvällen. Det är hästinfluensan som gjort att Åby fått stänga på lunchen och loppen flyttas till Jägersro.
 
Så det är rätt skönt att pressrummet numera är en fridens hemvist. I alla fall jämfört med hur det kunde vara förr, när – främst – Arbetets och Skånska Dagbladets utsände Hjalmar ”Murphy” Johansson och Folke ”Jason” Jacobson höll på som värst. Den senare kallades för det mesta ”Ödlan”, om än inte i det egna organet. Som så många andra journalister på den tiden var dom rätt törstiga. Vi talar om ungefär 50 år tillbaka. Dom här herrarna älskade inte precis varandra. Om man så säger… ”Murphy” hade en god vän och tobakshandlare på restaurangen som givmilt furnerade honom med en och annan bamsegrogg. Som avhämtades en trappa upp när restaurangen flyttats dit i det nya läktarbygget, pressrummet låg då längst ner med balkong mot publikplats. Försiktigt gåeande ner för trappan med dyrbarheten insvept i en servett kom ”Murphy” skridande in i pressrummet och försvann in i sitt egna lilla bås, stängde dörren och inmundigade godsaken. ”Ödlan” hade vid denna tid – sa han – avslutat sin faiblesse för starkvaror. Men hade då och då en egenhändigt komponerad vintoddy med sig till banan. Det var gubevars inte sprit!
Dom hatade varandra för att säga det ärligt Det kunde ta sig de mest bisarra uttryck. Folke Jacobson var en föregångare som Mallorca-turist. Han upptäckte den här ön före de flesta, och gjorde flera dit resor varje år. Härifrån avsände han ett vykort till Hjalmar Adalbert (hette han också) Johansson med den ungefärliga lydelsen: ”Här skulle du trivas för här är varmt som i helvetet.”. Redaktör Johansson blev inte svaret skyldigt. Han hittade en bild i Arbetets arkiv på ett krematorium. Denna sändes till redaktören Jacobson med texten: ”Här hamnar du snart, din jävel.”
Båda herrarna tillskrev då och då styrelsen för Skånska Travsällskapet för att försöka ”bli av med varandra” i den så kallade presslogen. ”Murphy” skrev att han varje tävlingsdag kallats för ”fähund, intrigmakare, skurk, parasit, värdelös bracka, slickare jämte andra oskrivbara tillvitelser av F. F. Jacobson”. I brevet också: ”Så gott som varje tävlingsdag på Jägersro får Folke Jacobson hemska utbrott bl.a. utmynnande i att det finns ingen bana som jag vantrivs så mycket på som just Jägersro…Skandinaviens allra sämsta bana… här finns enbart busar och kärringar i ledningen – och här kommer en av de allra största kärrringarna…med direkt pekan på signaturen.” På Arbetets brevpapper framförs vidare att ”Folke Jacobson torde genom sina hemska och hysteriska utbrott vara mentalt sjuk – och bör snarast förflyttas från presslogen på Jägersrobanan.”
Det här fick förstås inte vara opåtalat. Folke Jacobson kunde också skriva brev till Skånska Travsällskapets styrelse, beträffande Murphy: ”I hans s.k. premieringsnummer där kallade han mig för skumraskfigur, ljusskygg, parasit m.m. Att han dessutom skändade min avdöde fader gjorde inte saken bättre och möttes med avsky av hästkretsar i hela vårt land…Att han sedan i vittnes närvaro – de är villiga att intyga saken – i presslogen kallat mig för bedragare, förskingrare, tjuv och ett svin gör inte saken bättre…Tre gånger har jag i vittnes närvaro sträckt fram min hand till försoning. De två gångerna spottade han i den – den tredje gick han. Det var dagen före min femtioårsdag. Alltså, en presslogens verklige gentleman.”

Jag behöver väl inte påpeka att Skånska Travsällskapet tog del av skrivelserna utan att vidtaga några åtgärder, gubbarna fick fortsätta att hata varandra, pensionerades sedermera och avled i sinom tid i fortsatt bitterhet. Nu har friden lägrat sig i pressrummet som numera hänger under läktartaket och är ett av världens främsta. I alla fall till utförandet…

peter-k211 
 

 

PETER KASTENSSON

 
 
 
 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s