Ett geni fyller 50 – grattis Johnny Takter!

Standard
Det finns de som menar att det finns en speciell tideräkning beträffande travet på Jägersro. Man talar om f. Takter och e. Takter – före Takter och efter Takter. Och nog var det mycket som blev annorlunda 1978. Det var det året Bo William Takter med familj flyttade till Malmö och Jägersro. Bo William och sönerna Johnny och Jimmy kom att dominera stort.
”Jag flyttar till Malmö för att skåningarna är trevliga och maten god. Och så skall jag bli champion!”
Det sa Bo William när jag intervjuade honom för Kvällspostens räkning vid tiden för flytten. Han hade då varit champion på Mantorp 1977 och 1978. Men det var nog inte många som trodde honom. Jag menar, det var – och är – ju onekligen lite skillnad på Mantorp och Jägersro. Men så fel alla tvivlarna fick. Bo William blev champion på Jägersro redan andra året, 1980. Dessutom 1983. 1981 och 1982 hette championkusken Johnny Takter, äldste sonen. Det gjorde det också 1984, 1986, 1989, 1990, 1991 och 1992.

”Johnny kommer att bli mycket bättre än mig”, sa Bo William till mig vid ett tillfälle. Man kan säga att Takterfamiljen själv bestämde vem som skulle champ. Hade man velat, så hade säkert lillgrabben Jimmy också kunnat bli det. Han valde 1982 att flytta till USA, där han blivit en av de allra största och mest framgångsrika tränarna. Men nu skall det handla om Johnny. På söndag fyller han 50 år.

takterDe fyra första åren var han champion som förste kusk hos Bo William. Sedan blev han sin egen när Bo W flyttade till Tyskland 1984. Fyra år senare drabbades Bo W av en svår olycka och ”var och vände på andra sidan”. Kom mirakulöst tillbaka och vann lopp både i Tyskland och Sverige. För Johnny (bilden) har det varit en krokig väg efter championåren. Enorma framgångar med t ex femfaldiga Elitloppsfinalisten Nealy Lobell och världsstjärnan Kramer Boy. Men också personliga motgångar i början av 2000-talet.

Just nu går han skadad efter en vurpa på Åby för några veckor sedan, men om allt är väl vid måndagens läkarundersökning är han snart tillbaka i sulkyn igen. Han valdes till Årets Kusk i Sverige förra året, då han bland annat blev historisk – tillsammans med pappa Bo William – genom att vinna Svenskt Travderby på Jägersro med Commander Crowe från Petri Puro i Halmstad. Historiska i den bemärkelsen att det var första gången som far och son båda har lyckats vinna det mest prestigefyllda och klassiska loppet. Bo W vann Travderbyt 1983 med Micko Fripé, det var då han gav barfotakörningen ”ett ansikte” när han efter provstarterna rev av alla fyra skorna på hästen.

Johnny Takter är ett geni i sulkyn och har ganska nyligen passerat 2000 segrar. En tänkande man både på och utanför ovalen, som man verkligen unnar alla framgångar. Det är säkert många som vill hylla honom på söndag. Johnny och sambo Jenny Karlsson bjuder på öppet hus från kl.1100. Adressen är Krombyvägen 97 i Oxie. Ta väg 101 mot Anderslöv och så till höger mot Glostorp. Grattis, Johnny!
peter-k224

 

 

 

PETER KASTENSSON

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s