Björn Ingelstam vinner Bue-matchen

Standard
Det har tidigare konstaterats att det är hård konkurrens om jazzsjälarna i Malmö. Utbudet är stort. Det exemplifierades inte minst i går, när det på Konserthuset utbjöds bl a Papa Bue tillsammans med Carlings Big Band och på St. Gertrud Björn Ingelstam Band i regi Hot House.
 

 

Jag vet inte hur många som var på Konserthuset men tyvärr var det magert – men hög stämning – på St. Gertrud. Papa Bue har ju överlevt sig själv i några år, vilket är trist att konstatera för en som i princip är uppväxt med Papa Bue som spelade på det ursprungliga Hot House redan 1958. Då på Arbetarföreningens lokaler vid Stadt Hamburgsgatan. Det som nu är renodlade dansplacet Stadt och fjärran från den traditionella jazzmusiken. Men det är inte lönt att gråta över spilld mjölk… Men nog är det väl lite förvånande att Papa Bue, som spelar samma tradiga (ursäkta) repertoar varje gång fortfarande drar folk på den här sidan Öresund. Även nostalgin borde väl ha sina gränser?! Men Gunhild Carlings Big Band är jäklig bra.
ingelstam-st-gertrud-1

Jäkligt bra är också Björn Ingelstam Band. Det vet ni som läst den här bloggen tidigare. Man har inte växt sig fast, repertoaren förnyas ständigt av bandleader Björn med sin virtuosa trumpet (och flygelhorn) och kompisarna, klaviaturmästaren Johannes Kronqvist, trummisen Henrik Larsson-Brehmer – den ungdomliga trion – den så oerhört tonsäkra trombonisten Hans Ingelstam och pådrivande dansken Lars Nielsen på basen. Den som valde St. Gertrud på lördagskvällen valde i alla fall genomgående kvalitet! Björn är också en allt bättre sångare.

Nytt för mig den här kvällen var bl a Ira Gershwins I Can’t Get Started, som gjordes känd av Bunny Berigan, nu suveränt tolkad av Björn Ingelstam. Vi fick Count Basies Splanky där det lät väldigt maffigt och riktigt storbandslikt om femmannabandet. Och så Siw Malmqvists gamla slagdänga Jazzbacillen – ursprungligen skriven av Horace Silver som The Preacher.

Bandet har en stor marknad i Danmark också och redan idag söndag kan bandet höras på Ishöj Center i Köpenhamn och den 16 november på Den Sorte Hanen i Espergaerde utanför Helsingör.

peter-k220

 

 

 

PETER KASTENSSON

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s