Gult blir inte blått – negativt önsketänkande

Standard
”Malmö FF tar över IFK Malmö”.
”MFF behöver konkurrens. Att de äter upp IFK Malmö gör ingenting så länge nya konkurrenter föds”.
 Ovanstående hämtat ur Sydsvenskan på onsdagen respektive idag torsdag. Det första citatet är från Håkan Malmström, såväl rubrik som text. Det andra från krönikören Anja Gatu. Båda är lika missvisande.Malmö FF och IFK Malmö har satt ett samarbetsavtal på pränt som skall vara till nytta för båda klubbarna. MFF bekostar lönerna för tränaren Jörgen Ohlsson och Hasse Mattisson som blir spelande assistent. Meningen är att spelare som som inte får plats i MFF:s A-lag skall spela med IFK Malmö i division II, dit klubben degraderades i år. MFF:s problem är att steget från juniorlag till A-trupp varit för stort. Nu skall ungdomarna få hjälp att slussas till A-lag med spel i division II. Enligt avtalet skall tre namngivna spelare, två utespelare plus en målvakt, få gå fritt mellan klubbarna när som helst under säsongen. Övriga får gå fritt mellan klubbarna de två transferperioder som finns på vintern och sommaren.

Att Håkan Malmström ser det som att MFF tänker ta över IFK Malmö är inte förvånande. Sedan hans älskade klubb MBI försvann har han i stället riktat ett mångårigt negativt intresse mot IFK Malmö.

Att Anja Gatu menar att MFF äter upp IFK Malmö beror förstås på en djup okunskap. Men den är inte förvånande. Att hon i sammanhanget också luftar sina feministiska värderingar förvånar inte heller. Nu gäller det Mabis bolagisering till FC Rosengård, också officiellt i veckan, som i samma krönika kallas ”affärsmän bakom satsning på mansfotboll”.

Att blått MFF och gult IFK knyter fastare band är ingen överraskning. MFF-spelare på väg upp har tidigare fått möjlighet att spela med IFK. Nu finns det några gamla överlevare i båda lägren som vrider sig som maskar. Ja, även yngre enkelspåriga lider av ett gammalt ärvt ”hatasyndrom”. Det finns i båda klubbarna. Och möjligen vrider sig gamle MFF-hövdingen Eric Persson i sin grav.

Fast jag är inte helt säker. Visserligen kallade han alltid mig för ”din gule jävel” när vi sågs. men han gjorde det faktiskt med glimten i ögat, för Eric Persson hade humor. I slutet av 60-talet fanns det en massa gula taxibilar i sta’n. Eric Persson åkte aldrig med dessa. Men jag har faktiskt skjutsat honom en gång i den Mercedes Benz 219 som jag hade. Det var världens gulaste Mercedes, från början grå men när rosten kom lät jag lackera om den. Knallgul, jag lovar att den väckte uppmärksamhet. Det var efter ett möte med Malmö Idrottsjournalisters Klubb, saligen avsomnade MIK, som vi så att säga samåkte. Jo, det hände faktiskt att man kunde köra bil från dessa ofta blöta möten, men gudarna skall veta att det inte var ofta…

IFK Malmö kan väl knappast bli sämre än vad man är idag. Regressen började sedan man inför nästan 21.000 åskådare den 19 oktober 1980 missade att gå upp i högsta serien med en minut och 37 sekunder när Gaisjävelen Sten Pålsson i årets sista match satte en straff på Malmö Stadion, snart även den salig i åminnelse, bakom Bo Theander. Mycket hade nog varit annorlunda idag om inte bollen trots att Theander hade fingertopparna på den smitit in vid hans högra stolpe.

Sen gick det snabbt utför och hjälp på färden fick man av en samling gulingar som kallade sig idealister som satt och gnällde på läktarna och gärna ville styra i kulisserna samtidigt som ledarna var allmänt odugliga. Men frid över deras minne, dom flesta är väl borta i dag. Den som drar paralleller med IFK Norrköpning kan göra det. Men Norrköping ligger förstås i gnällbältet!

Och apropå bolagiseringen av Mabi till FC Rosengård så får man väl hoppas att Greg Dingizian, en av initiativtagarna och finansmännen bakom satsningen, är mera uthållig här än han brukar vara. Han är en ombytlig herre och har ofta snabbt lämnat olika projekt han varit inblandad i. Både inom affärs- och idrottsvärlden.

Då litar jag mera på Percy Nilsson, som vid mötet på Stadsbiblioteket tillsammans med Åke Stolt i tisdags fick applåder när han berättade om Rosengård och varför han går in och hjälper till – ”inte för att det skall bli en elitsatsning utan för att hjälpa ungdomarna i Rosengård till en meningsfull sysselsättning”. Fast det skrev Anja Gatu ingenting om!
peter-k214
 
 

 

 

 

PETER KASTENSSON

 
 
 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s