Vilken jävla man, Percy Nilsson!

Standard
arena-11

I morgon invigs Malmö Arena. En av världens finaste arenor. Alla vet att det är Percy Nilssons verk. En stolt Malmöpåg. Självfallet. Men som också säger sig känna vemod. Jag har mött och lyssnat honom på i går kväll och i morse.

I går kväll i Röda Rummet på Malmö Stadsbibliotek där han språkade med Sydsvenskans förre sportkrönikör Åke Stolt (f-n vad man saknar honom och vilket nerköp man gjort som efterträdare!) som skrivit boken om Percy, Man Lever Bara Två Gånger. I morse vid ett jättelikt frukostmöte kl. 0707 på Malmö Arena tillsammans med drygt 2000 andra under rubriken ”Vilda Entreprenörer” arrangerat av Malmö Näringsliv. Jag fattar egentligen inte att Percy Nilsson har ork att ställa upp på allt. Men det är väl som han säger,”att nu är ju allting färdigt”. Han säger också att han känner vemod. Byggare är som ett cirkussällskap. Nu drar man vidare till ett nytt ställe. Men man lämnar i alla fall något efter sig. I det här fallet Malmö Arena.

 

 

percy-stolt1 Percy Nilsson och Åke Stolt pratade på Stadsbiblioteket på tisdagskvällen. Nedan Percy i samspråk med Pehr Malmström från Malmö Redhawks på Malmö Arena på onsdagsmorgonen.
percy-pehr5

Det är många år sedan jag träffade Percy Nilsson för första gången. Men som sportjournalist och mycket ”ute i svängen” träffade man alla och lite till. Percy Nilsson var en gång medlem i Sällskapet Ölhäfvarne innan någon paragrafryttare fick för sig att slänga ut folk som inte bevistade tre möten om året. Det hade Percy liksom inte tid till. Tillsammans med Kaj Dannegård drog vi – sent 70-tal? – igång något som kallades för Club 100 på restaurang och nattklubb Etage, som Percy ägde och drev. För folk från närlingslivet. Ingen större succé och projektet blev kortvarigt. Percy tog över Etage när han inte fick betalt som han skulle för jobb.

percy-1”Man Lever Bara Två gånger” kommer förstås från Bondfilmen ”You Only Live Twice” 1967 med Sean Connery. Golfpolare till Percy Nilsson på hans – numera sålda – golfanläggning Los Naranjos utanför Marbella i Spanien. Nåja, polare och polare… ”Det var en jävel på att fuska”, fastslår Percy. Som också sagt att han fick ett andra liv då han av hovrätten frikändes i ett skattemål mot MIF, sedan han på grund av en oduglig advokat (Leif Silbersky!) dömts till ett års fängelse i tingsrätten i Malmö. En PR-sugen åklagare lät polishämta honom i Höllviken där han prejades av polisbil för att tas in till förhör. Den taggen sitter fortfarande kvar. Men Percy gav Silbersky en fot i arslet och hade i hovrätten en advokat som engagerade sig, Thomas Nilsson hette han, och blev alltså frikänd. Men allt det här finns omnämnt i den nyligen utkomna boken. Sportförlaget ger ut. Rekommenderas!

Malmö Arena är imponerande. Oerhört. När näringslivsdirektör Björn Bergman hälsade välkommen började han med ”gratulerar världen, USA har fått en ny president” efter Obama Baracks jordskredsseger. På något sätt var det kanske symptomatiskt, utan att därför kalla det hallelujastämning vid frukostmötet. Men applåderna var många för Percy Nilsson.

Det har varit en lång klassresa (populärt uttryck) för Percy Nilsson sedan han som sjuåring på Lönngården basade för några jämnåriga. Man tog vara på lakritsavfall från Malaco, fräschade upp det och sålde till de boende. Första steget på en fantastisk entreprenörgärning. Vilken jävla man han är, Percy Nilsson!
peter-k211
 
 
 
 

PETER KASTENSSON 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s