Vi har vår egen Buddy Rich!

Standard
Såg av en händelse i Dygnet Runt i Sydsvenskan på söndagen att Round About Midnight Big Band spelade en Buddy Rich-konsert tillsammans med Roger Berg på Tangopalatset på kvällen. Det kunde jag förstås inte missa. Tangopalatset är det samma som gamla Filadelfia-kyrkan vid Karlskronaplan. Hycklarnas tempel på sin tid men nu en musikscen av kolossalformat.
Jag måste erkänna att det var första gången jag satte min fot där. Lite skrämmande så lite folk det var. Nästan fler musiker på den stort upphöjda scenen är åhörare. Synd på så rara ärtor. Ändå var entrén ytterst modesta 100 kr. Men reklamen hade i stort sett varit obefintlig, som jag kan bedöma det.

Konserten presenterades förtjänstfullt av Skånska Dagbladets jazzskribent Jan Olsson. Fast nog var det lite taskigt av honom att påstå att Roger Bergs eget Big Band inte var riktigt lika bra som Round About Midnight. Roger Berg Big Band drar i alla fall fulla hus vare sig man konserterar på Ystad Teater, på Palladium eller har sina offentliga repetitioner på Gyllene Tuppen – som man tyvärr av någon trist anledning inte har i höst?

  • Nåja, Jan Olsson berättade i alla fall att pianisten Niels Jörgen Steen, ledare för danska Tivoli Big Band där Roger Berg spelar hela säsongen, sagt ”att Sverige fick Skåne, Halland och Blekinge av oss, men vi fick något mycket bättre i Roger Berg”. Jo, det är världsklass på Roger!

Vilket han förstås fick utmärkta tillfällen att bevisa tillsammans med Round About Midnight den här söndagen. Han kan sin Buddy Rich! Musikaliskt och anekdotiskt. Han vidimerade att jag mindes rätt i samband med att Buddy Rich besökte Malmö på sent 60-tal och skulle spela på Swing Inn. Tyvärr hade hans bagage kommit bort på vägen. Då ställde Lasse Lindström upp. Lasse var en av jazzens förgrundsfigurer och legdendarer med egen jazzklubb, Subland, i källaren till föräldrarnas villa och bageri på Geijersgatan. Här trängdes på 60-talet storheter som Dexter Gordon, Bud Powell, Cat Anderson, Stan Getz bl a. Lasse började som tenorsaxofonist innan han gick över till trummorna. Han gick bort i unga år redan 1981. Jag lärde känna honom genom hans syster Lena, fortfarande bästa väninna med min syster Marianne sedan småskolan. Lasse lånade alltså sitt trumset till Buddy Rich. Som elakt frågade om det var ett leksaksset!

  • ”Yamahaha”, kallade han det, berättar Roger Berg. Men det blev konsert och Buddy Rich kom tillbaka på 70-talet med en konsert på Nya Teatern, som jag bevistade. Med egna trummor. Buddy Rich, alltså.

Roger Berg Big Band – med Sara Ahlcrona – kan närmast höras på Palladium nu på lördag med Jan Sigurd som presentatör i ”Hello There, Music Lovers” till minne av Leif ”Smoke Rings” Andersson. Den här konserten såldes slut i Ystad i våras och var väl värd alla superlativer. Grymt bra och kommer alltså nu till Malmö också med, så vitt jag vet, en del nyinlägg. Hässleholms Kulturhus får besök 30 oktober och Kristianstad Konserthus den 13 november. Men redan den 8 november blir det ”Sylvia In Concert” med Sylvia Vrethammar på Konserthuset i Helsingborg. Roger Berg Big Band och Vrethammar upprepar en stort hyllad konsert i Malmö i mars. Så egentligen är det kanske inte är så märkligt att det inte finns tid till Gyllene Tuppen i höst.

PETER KASTENSSON
 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s