En stor stark till har lämnat oss

Standard
Sällskapet Ölhäfvarne har sorg. På onsdagen avled Wilhelm Malmquist i en ålder av 81 år. Wille var en av grundarna till Ölhäfvarne tillsammans med Lars Lendrop, som avled för några år sedan. Inte ens Ölhäfvare lever för evigt även om stadgarna säger att Sällskapet inte kan upplösas ens på den yttersta dagen.
Wille Malmquist var den siste i bryggeridynastin Malmquist som för första gången i bryggerisammanhang förekom 1811. Då fick Willes farfarsfarfar Jöns Malmquist så kallat burskap som bryggare. Han förenade detta med jobbet som arkitekt. Jöns hade aldrig något bryggeri. Det kom först 1873, då Willes farfarsfar Johan Edward köpte upp Åkermans Bryggeri i Malmö och ombildade detta 1889 till Malmquists Bryggeriaktiebolag. Johan Edward dog ung och hans son Ludwig Wilhelm fick ta över. 1912 gick de fem kvarvarande bryggerierna i Malmö samman under namnet Malmö Förenade Bryggerier med Ludwig Wilhelm som VD. Malmquists Bryggerier hade 1898 flyttat till Ystadsvägen/Lantmannagatan och den adressen blev huvudsäte för den nya konstellationen.
1937 efterträdde Erik, far till Wille, Ludwig Wilhelm. Erik skickade Wille till USA 1949 för att utbilda sig. Där kom Wille – i USA kallades han Bill – i en första kontakt med Coca Cola. Och med hustru Sally som alltsedan dess stått vid hans sida. Efter fyra år kom Wille tillbaka till Sverige och så startade han Coca Cola-fabriken i Malmö. Wille berättade att vinsten första året blev två kronor och 47 öre.
Sex år senare blev Wille försäljningschef. 1960 köpte fadern Erik in Skånebryggerier med fem bryggerier i Helsingborg. Året efter gick man samman med AB Pripp och Lyckholm i Göteborg och 1964 fusionerades man med Stockholmsbryggerier i Prippkoncernen. En händelse som ser ut som en tanke, för det var just 1964 som Sällskapet Ölhäfvarne bildades på Lars Lendrops Savoy.
Wille Malmquist hade många positioner inom den nya koncernen – exportdirektör, marknadschef och regionchef i Stockholm. Men rötterna fanns i Malmö och 1971 blev han regionchef i Malmö. Wille gick i pension 1977. Därmed avslutades en epok i svensk bryggerihistoria.

Två stora profiler i bryggeri- och krogbranschen. Wille Malmquist, den siste i en bryggardynasti och Savoys legendariske Lars Lendrop när Ölhäfvarne sammanförde dem på Kockska Krogen 2003 för intervjuer till Jubileumsboken. Bilden har tagits av Kvällspostens Staffan Johansson som också var medlem i Ölhäfvarne. Staffan gick bort i alltför unga år 2007.

I samband med 40-årsjubileet 2004 gav Sällskapet Ölhäfvarne ut en bok, 40 år med Guldkant, och jag hade nöjet att skriva om Lars Lendrop och Wille Malmquist, som vi på nytt sammanförde en eftermiddag på en av Lendrops skapelser, Kockska Krogen. Lars Lendrop avled 2005 i en ålder av 87 år. Wille Malmquist träffade jag senast förra året då ett gäng Ölhäfvare bjöd honom på 80-årslunch på Katrinetorp.

  • Nu finns alltså vare sig Lars eller Wille mera. Två stora starka har lämnat oss och livet har blivit fattigare. Men vi som haft förmånen att känna dessa föregångsmän har många fina minnen.

 

 

PETER KASTENSSON

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s