”Reclaim the Litterature”

Standard
Vad är det som händer? Oj, där krossas glas!
– Jordskred och ras!

Ta det pianissimo! Är det för sent?

– Fy, vad gement!

Hugg och slag.

Vem då, jag! –

Akta för den där, se upp för hans batong!

Nu slog han mej i skallen – tjong!

En vers ur Fredmans epistel 16. Inte helt som Bellman skrev den utan i en nytolkning av Walter Dan Andersson i boken Fredman Går Igen… – ”angående några unga reclaimare, som försökte bemäktiga gatan”. Synnerligen aktuellt i samband med ESF-mötet i Malmö, vars stora demonstrationståg just dragit förbi utanför fönstren. Fönstren i det här gallet är Ulf R Johanssons i bostaden på Södra Förstadsgatan. ESF-mötet skall dock på intet sätt sammanblandas med de våldsamheter som varit, där Reclaim the Street-huliganer sett det här mötet som en anledning att utmana tafatta poliser som stilla åsett vandaliseringen.

”Reclaim the Litterature”, sa Kvällspostenprofilen Ulf R, när han hälsade välkommen till ”världens minsta bokmässa” och ”Malmö enda”. Tillsammans med gamle KvP-aren Bertil Falk och dennes bokförlag Zen Zat har man gjort till en tradition med den här träffen, som också är ett mingelparty och där några kulturpersonligheter inbjudes till lättsamma kåserier från litteraturens värld. Här fanns alltså Dan Walter Andersson på plats och berättade att det som tog 10 år för Bellman att skriva Fredmans Epistlar tog honom 1,5 år att bearbeta och nog var just epistel 16 synnerligen aktuell. Gunnar Bernstrup tolkade också ett par av de nya epistlarna med sång och gitarr. I de nya epistlarna spelar Fredman golf och läser Expressen, Mollberg är lärare i datorkunskap. Bland annat.

Bertil Falk och Ulf R Johansson höll i trådarna vid ”världens minsta bokmässa”. Gunnar Bernstrup sjöng några av de nya epistlarna i Walter Dan Axelssons Fredman går igen… Minglade gjorde bl a Birgitta Sanderberg, Kjell Hansson, Trygve Bång och Eva Nilsson.

Dag Hedman, doktorand på Frank Heller, pratade mycket lundensiskt och medryckande om en av de mest publicerade författarna under första hälften av 1900-talet. Axel Essén skrev under sitt alias Anders Eje tusentals noveller publicerade i bl a Lektyr (absolut inte att förväxla med nutidens porrmagasin). Boken Smaragd Med Briljanter som tyvärr är utgången från förlaget men fanns i några få exemplar på Ulf R:s matsalsbord, innehåller en liten del av Ejes digra produktion av kriminalnoveller. Enligt Dag Hedman hade Anders Eje två sätt för att ta sig från Stockholm till Göteborg. Endera tar man stambanan västerut eller så åker man österut jorden runt. Eje hade provat båda sätten. Jag måste väl erkänna att jag aldrig hört talas om Anders Eje. Och det var jag nog inte helt ensam om…

Ulf R Johansson har varit med om mycket inom tidningsvärlden.

Ulf R Johansson är en unik personlighet som varit såväl kultur- som sportchef på Kvällsposten. Idag är han satt att hålla i tidningens insändarsidor och vore det inte för att han också ges utrymme för en en halvsida med egna små nyheter och betraktelser, ofta från kulturens värld, skulle man kunna tala en en enorm misshushållning med en kvalificerad kraft. Även om en tidnings insändarsidor anses som nog så betydelsefulla.

Nu ryktas det om att Ulf R kan tänka sig att acceptera en tidigare avgång. Därmed fortsätter man nedmonteringen av den journalistiska styrkan på Expressenstyrda Kvällsposten. Ett av incitationsmomenten jag som gammal KvP-are haft att fortsätta köpa tidningen – man är väl yrkesskadad?! – förvinner med Ulf R. Trist!

  • Något helt annat – på lördagen tog två travtränare från Jägersro hand om både miljonloppet Åby Stora Pris och halvmiljonloppet European Championship 5 Years Old på Åby. Lutfi Kolgjini lurade skjortan av franska världsekipaget L’Amiral Mauzun-Jean Michel Bazire i skiljheat häst mot häst med Garland Kronos. Utstuderat och oerhört skickligt av Ludde, som drar ner stort jubel var han drar fram.
  • Joakim Lövgrens tyske Brioni visade, när han för första gången sattes på rejält prov, att hästen också är utrustad med en vinnarskalle av stora mått, Två stora sportsliga prestationer av både kuskar och hästar.
  • Om man skall nämna ordet kultur i travsammanhang? Tja, idrottsliga prestationer på toppnivå är väl också en form av kultur?!

 

 

 Peter Kastensson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s