Svängigt och skönt i Köpenhamn

Standard
Jag lämnade våldets Malmö på fredagen för Köpenhamn som i dagarna tre arrangerar Copenhagen Harbour Jazzfestival. På Kompagnistraede kunde man med några kvarters mellanrum lyssna på såväl Björn Ingelstam Band som Henning Munk Plum & Plumperne. Båda väl kända och populära band, inte minst i Malmö. Ingelstam spelade på Drop In och Plumperne på La Fontaine. I stort sett samtidigt men, som nämnts, avståndet i rum var väldigt kort.

Björn Ingelstam Band spelade i en ganska ”tonovänlig” lokal. Drop Ins akustik är nog inte den allra roligaste att spela i. Men det är i alla fall rökfritt där musiken exekveras, rökningen är förlagd till den intilliggande baren och det är inte alltför besvärande för de icke-rökande, till vilka jag numera bekänner mig. En pilsner fordrar faktiskt inte en cigg. Det upptäckte jag för några år sedan.

 Björn Ingelstam Band på Drop In på fredagen vid Copenhagen Harbour Jazzfestilval.

Det är kul att lyssna till Björn Ingelstams Band med pappa Hans på trombon och Lars Nielsen på basen som komplement till ungherrarna Björn med sin trumpet, Johannes Kronkvist på klaviatur och Henrik Larsson-Brehmer på trummor. Man förnyar repertoaren ständigt och bangar inte för att ta sig an musikstilar utanför den traditionella jazzen. Nytt för mig nu var bl a Jim Reeves He Had To Go (minns Gunnar Wiklunds version ”Tala närmre, håll telefonen intill din mun…” vad den nu hette på svenska). Björn Ingelstam har en skön sångröst som alldeles utomordentligt passar också till country. Hans trumpetspel drog som vanligt ner stora applåder – det fick för övrigt hela bandet – och det är ingen tvekan om vem som är ”king on stage”. Och oj, vad det svängde om Running Wild, country-bluegrass (?) som jag också tror är rätt ny för bandet. Det bjöds också på en härligt långsamt gungande instrumental version av psalmen Närmare Gud Till Dig, i original Nearer, My God, To Thee av Sarah Adams från 1840-talet. Jag tackar Björn för I’ll Be With You In Apple Blossom Time, som jag fick mig tillägnad den här seneftermiddagen. En gammal 20-talslåt som The Andrew Sisters hade en stor hit med på 40-talet. Som nämnts, det här är ett band med stor spännvidd.

Tyvärr är det så i Köpenhamn precis som hemma att man saknar ungdomar bland publiken även om medelåldern – som inte minst jag själv drog upp – ändå är något lägre än hemma, där 60-plussarna dominerar. Trots att Björn Ingelstam Band har en rätt unik blandning av åldrar för den här typen av musik. Enligt Hans Ingelstam knöt man en del nya kontakter för framtiden i samband med spelningen och det lär utmynna i fler famtida spelningar på den danska sidan, där man redan har fått ett hyggligt fotfäste. Välförtjänt!

 Henning Munk Plum  och Björn Ekman i Plumperne på La Fontaine.

Plumperne hörde jag redan på söndagen på en s k Harbour Cruise som utgår från Nyhamn och – vid lågvatten – går in i kanalerna vid Christianshavn och längs Gammelstrand. Att besöket på La Fontaine blev kort skall dock mest skyllas det faktum att man här har utökat scenen med några kvadratmeter för att lokalen inte skall överstyga 40 kvadrat – så att rökning fortsatt är tillåten… Man kan säga som så, att La Fontaine är väl inrökt. Och det är vi exrökare som är de värsta fanatikerna mot tobaken.

Men Henning Munk Plum med sin oerhört intensivt svängande sopransax och hans Plumper, svenske Björn Ekman med sång och banjo, Bjarne Christensen på basen och Henning Toxsvaerd på trummor, har ett myckert välkänt och populärt koncept. Här vilar inga ledsamheter när man bjuder åpå Tico Tico, Ce’st Magnifique, Petite Fleur, Promenade Aux Champs Elysée (som på danska betyder ”det er dejligt her i Nyhavn”, enligt Henning) och andra klassiker..

  • Efter några sköna danska timmar möttes man vid hemkomsten av våldet. I form av ”Reclaim the Street-are” som anser sig ha rätten att vandalisera och kasta gatsten på polisen. Fega och maskerade vänster- och miljöpartiklar som bara förtjänar mitt förakt.

 

 

Peter Kastensson

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s