Så trist med Malmöfotbollen!

Standard

Malmö är svältfött på fotboll. Har så varit i flera år. En sån evighet det verkar vara se’n Malmö var en guldstad. Se’n Malmö FF tog guld 2004. Då hette tränaren Tom Prahl. Guldmakare, dubbel sådan, också i Halmstad. Men Tom Prahl bjöds sedan på en rejäl fot i arschlet av hrr Madsen och Borg. Inte har MFF blivit bättre därefter. Inte för att jag tror att Tom Prahl omhuldar skadeglädjen nere i Trelleborg. Men hade det varit jag hade jag asgarvat rått och länge åt den eländesprocedur som MFF har gått och går igenom. Hut går hem…

Men som gammal blå bollkalle på Gamla IP i början 50-talet då Isak höll stenkoll på oss – långt innan jag gulfärgades – så är det inte roligt att konstatera Malmös regress som fotbollsstad. Det fanns en gång två storklubbar, blåa MFF och gula IFK. Nu finns det väl knappast nå’n?! MFF lär vara den rikaste fotbollsklubben i landet, men inte har man blivit bättre för den sakens skull. Det tycks inte alltid vara så, att pengar ger makt. I alla fall ger det helt klart ingen klubbkänsla åt inköpta spelare. Hur var det förresten Helge Berglund, den gamle s-politikern och borgarrådet i Stockholm och ordförande i Svenska Ishockeyförbundet 1948-73 sa efter att Sverige förlorat med 1-2 mot Västtyskland i VM 1971 ..?. Jo, han myntade uttrycker ”överbetalda drängar.”

IFK Malmö var ju faktiskt till och med etta i sta’n 1960 efter silver i allsvenskan bakom HIF, då man ledde serien efter våren och fick representera Sverige i dåvarande Europacupen. Men det är alltså snart 50 år sedan och nu är det stor risk för att man får tampas med lag som LM Lilla Torg i division 2 nästa säsong. LM (Lydia Maraton) Lilla Torg har nämligen klättrat vidare i seriesystemet och redan vunnit division 3. Och IFK ligger när detta skrives på nerflyttningsplats i division 1. Man är inte ens tvåa eller trea i sta’n längre, nu är Limhamn-Bunkeflo (ännu i Superettan) tvåa före Mabi som säkrat fortsatt division 1-engagemang.

Lilla Torg har klättrat snabbt i divisionerna. Men har ingenting med Lilla Torg att göra, har så inte haft på flera år. Krogarna runt Lilla Torg tyckte det var festligt en gång och hade väl det Stockholmslag som hette Café Opera i åtanke, men i takt med att klubben klättrade och det blev allt dyrare så avtog intresset. I stället så har Mustafa Timocin ägnat sina sponsoraktiviteter från krogen Victors åt Mabi. Han spelade en gång i tiden för IFK Malmö, ”Musti”. Men som ”Skuggan” sa, Lilla Torg borde egentligen i stället döpt sig till Kronprinsen eftersom man började på Mariedal och nu finns på Hästhagen i skuggan av den Åbergska blå skyskrapan. Kanske hade det då gått att hitta uthålligare sponsorer?!

Som gammal guling hoppas jag förstås att IFK Malmö reder upp det och inte riskerar att halka ännu längre ner på Malmö Stads ranking över fotbollslag. Men f-n tro’t!

 Nej, Kanariefågeln sjunger inte så mycket numera. En teckning av legendariske Kvällspostentecknaren och konstnären Yngve Sebastian som med sina underfundiga gubbar skildrade både världshändelser och den svenska ankdammen på 70- och 80-talet.

Men det som är allra viktigast är trots allt att Malmö FF på nytt blir ett lag som vi Malmöbor har anledning att vara stolta över. Så är det tyvärr inte idag.

  • Jag har inte berört damfotbollen. Just det!

För övrigt sa har ishockeyn nu börjat. Efter en match med 8-0-seger över Oskarshamn talas det nu i Malmö Redhawks om att Elitserien väntar. Herregud, lär man sig aldrig…

 

 

 PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s