Jazzstaden Malmö

Standard
Det har hänt något med Malmös jazzliv. Det spelas jazz överallt. En av de flitigaste är eminente pianisten Mattias Nilsson som har ”The Way We Play”, en egen klubb på Adelgatan 2 där han han håller i ”allt” förutom att ofta spela själv torsdagar 20.30. Under hösten har han också tagit hotellbaren på Hilton i besittning både onsdagar, kl. 20, och fredagar ”after work” kl. 17. Tillsammans med trumpetaren Niklas Fredin som i den softa miljön trakterar flygelhornet och även greppar sångmikrofonen.

Det finns inget hotell som har högklassigare barmusik live. Gratis dessutom även om ett glas vin kostar 70 spänn, fast det är väl rätt så normalt. Swing and sweet, All Of Me och Baby Ain’t I Good To You. Det går att föra samtal i normal samtalston, det är ju också meningen med barmusik som inte får vara alltför påträngande. Vilket möjligen kan vara lite besvärande för en som hellre sätter jazzen i främsta rummet. Och såväl Mattias som Niklas finns det flera möjligheter att hitta på andra platser i Malmös intensiva jazzliv.

På Victoriateatern finns en annan pianist av världsklass fredag-lördag. Mångsidige Jan Lundgren med New Trio.Två utsålda picknickföreställningar med sångerskan Elin Wrede, trumpetaren Karl Olandersson, Klas Lindqvist sax. Mattias Nilsson på bas och Zoltan Csörsz trummor kompletterar och de båda kan man även höra måndagar på Carib på Claesgatan vid Möllan.

Steget till Köpenhamn är inte långt. På söndag kan man ta tåget dit, skifta i Örestad till Metron och åka till Kongens Nytorv. En kort promenad till Mindeankeret i Nyhavn och så gå ombord på den sightseeingbåt som avgår kl 15 för 1,5 timmes harbour cruise. Då spelar Henning Munk Plum & Plumperne med bl a svenske banjospelaren och sångaren Björn Ekman. De som varit i jazztältet de senaste två årens avslutningskvällar vet att det handlar om mycket Sidney Bechet-sväng med Henning och hans sopransax och klarinett och massor av danskt hygge.

Björn Ingelstam Band

  • Mera jazz i Köpenhamn. Nästa fredag-söndag är det Copenhagen Harbour Jazzfestival med swing och klassisk jazz över hela byen. T ex Blå Mandag (också Malmöfestivalen) som finns på Café Selina på Skindergade 43 lördag 17.30-20.00. På fredagen, också kl. 17.00, spelar succékillarna i Björn Ingelstam Band på Drop In. Kompagnistraede 34.

…och sen dröjer det förhoppningsvis inte länge förrän fantastiske batteristen Roger Berg och hans Big Band drar igång igen med sina offenliga repetitioner torsdagar på Gyllene Tuppen i Malmö. Den 26 oktober är det dags för ”Hello There, Music Lovers” på Palladium, högt prisad och utsåld konsert med Sara Ahlcrona i våras på Ystad Teater. Redan den 16 oktober – också Palladium, är det Annna-Mia Barwes jubileumskonsert.

Bara några exempel på vad vi har att vänta oss av jazziga glädjeämnen under den höst vi nu gått in i!

 

Två veckor i rad har Jägersrotravet fått överlämna jackpot på V65 till galoppen på Täby. Vilket förstås ger galopphatarna, det finns många sådana, en frisläng. På Täby på söndagen bidrar travspelarna från Jägersro Derbysöndagen med drygt 4 miljoner kronor. Självfallet jublar galoppens alltför fåtaliga spelare. Jag gillar både trav och galopp och tycker faktiskt det är lättare att vinna på galoppen. Men det är ingen lyckad konstruktion av ATG och en väldigt onödig konfrontationsgrund mellan travets och galoppens företrädare.

V75-sändningen i lördags inleddes i TV4+, gick över till TV4 och så tillbaka till TV4+. Travet får alltid flytta på sig så fort det sparkas eller kastas en boll eller släpps en puck. Trots att ATG betalar enorma pengar för att få vara med i TV – ”livsviktigt” för spelet – så får man alltid maka på sig. Dessutom avbryts V75-sändningen då och då av, som i lördags, fotbollssnack. Varken hackat eller malet och travet är väl något som katten dragit in?

  • Slutligen,,, så gul jag är, så tycker jag det är förbannat trist att Malmö FF ramlar allt längre ner i fotbollstabellen (0-3 mot Halmstad, fy forr hondan!). En stad av Malmös storlek behöver ett fotbollslag av klass. Det har vi tyvärr inte. För tusan, det är ju så att ett lag som GAIS ligger före (i ”hösttabellen” visserligen, men ändå…). Med all respekt för gode makrillvännen Tom Ahlsell, den utomordentlige skådisen vid Malmö Dramatiska Teater. Gammal målvakt är han också. Han skulle förmodligen kunnat förstärka MFF. För där har man ju ingen på den positionen…

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s